Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kiša je dobrodošla, ali bi trebalo više padavina

2022.04.23
14:11
2022.04.23
15:24
Forrás
Pannon RTV
Dugo očekivana kiša pala je i na više naselja u Vojvodini. Količina padavina ipak je mnogo manja od očekivane i različita od mesta do mesta.

U Horgošu je palo devet, u Kanjiži pet, a na Oromu tri milimetra kiše. Pljuskovi su natapali i oranice u Temerinu, ali ratari kažu ovo nije bilo dovoljno. Kod jesenjih ratarskih kultura može biti znatnog umanjenja roda ukoliko ne naiđe još kišnih oblaka – kažu proizvođači.

Za žitarice kiša je pala u poslednjem trenutku, ali zemljištu i dalje nedostaje preko 100, čak i preko 200 litara kiše, kako bi se biljke razvijale na odgovarajući način. Žitarice su veoma  niske, gotovo patuljastog rasta, jer tako pokušavaju da se zaštite usled nedostatka padavine.

Pannon RTV

U temerinskom ataru tokom jučerašnjeg dana palo je između tri i 15 milimetara kiše. Prošlogodišnja suša se nastavlja, jer od sredine decembra nije bilo ozbiljnijih padavina, i zemlji jako nedostaje jedna dugotrajna, natapajuća kiša.

„Jako je dobrodošlo. U jednom delu atara čak je i previše, došao je nagli pljusak, koji će napraviti problem kod nicanja. U proseku moram da kažem da je jako dobrodošlo, naročito za pšenicu, za žitarice je u poslednji čas. Moram reći da će kod žitarica biti umanjenja roda, sasvim sigurno" kaže Rudolf Tot, poljoprivredni proizvođač iz Temerina.

Pannon RTV

Na mnogim parcelima zrno soje, kukuruza i suncokreta bačeno je u suvu zemlju. Zahvaljujući kiši mnogo bolje će nići, jer su se susrele podzemna i nadzemna vlaga. Ponegde se već lepo vide redovi.

„Uljana repica je u proseku u dobrom stanju. Tu je drugi problem, koji još postoji, da su noćne temperature ove godine previše niske, tek dva ili tri puta su bile iznad 10 stepeni. Nije u takvom stanju kao tokom prošle godine, kada je u ovom periodu uljana repica bila 20 do 30 centimetara višlja, nego što je sada" kaže Imre Kalman, poljoprivredni proizvođač iz Temerina.

Pannon RTV

U opštini Kanjiža u petak je kiša stigla zajedno sa jakim udarima vetra i grmljavinom.

„Juče je bilo pet do šest milimetara, ali je to jako malo. To  natopi zemlju tek nekoliko centimetara. Trebalo bi bar još 20 do 30 litara" kaže Peter Dukai, poljoprivredni proizvođač iz Kanjiže.

Pannon RTV

Ratari se nadaju da će se iznad Vojvodine ponovo formirati kišni oblaci, odnosno da će im se pridružiti i odgovarajuće toplo vreme.

kiša
padavina
padavine

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.