Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám/illusztráció

Kiša podigla nivo reka, hidrološka situacija mirna

2019-05-14
20:38
Forrás
Pannon RTV
Hidrološka situacija u Srbiji stabilna, veće reke u blagom porastu ili u stagnaciji. Na Tisi mirno, očekuje se opadanje nivoa vode. Zapadno, na području Hrvatske i BiH, mestimične poplave.

Prema prepodnevnim hidrološkim izveštajima kiša u noći između ponedeljka i utorka nije bitnije izazvala porast nivoa reka na području Srbije. Republički hidrometeorološki zavod daje sledeći izvešđtaj o stanju na važnijim vodotokovima:

Vodostaj Dunava je u manjem porastu i stagnaciji sa tendencijom porasta naredna četiri dana. 
Vodostaj Tise je u manjem porastu sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja naredna četiri dana. 
Vodostaj Save je u stagnaciji sa tendencijom većeg porasta naredna tri dana. 
Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom porasta naredna dva dana. 
Vodostaj na Dunavu, Tisi i Savi je u domenu srednje niskih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za maj. 

Sve nadležne službe za zaštitu i spasavanje na području Srbije su u pripravnosti kako se ne bi desila iznenađenja, izjavio je Tanjugu načelnik Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić.

Mediji u Hrvatskoj javljaju da nivo vode Une i Korane raste te su u Karlovcu i Kostajnici proglašene vanredne mere odbrane, a na području Kostajnice je najteže stanje.

Elektronski mediji sa područja Republike Srpske navode da je reka Vrbas porasla čak za 168 santimetara što je jutros već bilo znatno iznad nivoa vanrednih mera odbrane ali se najavljuje tencencija opadanja u naredna 24 sata.

Sava je u koritu, precizira se da raste sedam santimetara na sat što bi moglo da utiče da se sutra proglase vanredne mere odbrane.

Za sada male reke u slivu Save izazivaju nevolje na manjim površinama, a lokalni mediji prenose da se nadležne službe spašavanja u saradnji sa meštanima uspešno nose sa rizicimna koje donose padavine.

Hrvatska
Bosna i Hercegovina

Najnovije

16:17, Frissítve: 19:42

Podrška stočarima

U Srbiji se od 1. februara može podneti zahtev za subvenciju od 15 hiljada dinara po jednom grlu stočnog fonda, za životinje koje su prodata u klanici.

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.