Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Apczi Jenő

Kiša prija oranicama, prvi pokazatelji najavljuju dobar rod

2023.05.30
14:42
2023.05.30
16:10
Forrás
Pannon RTV
U prvih pet meseci ove godine u opštini Kanjiža zabeleženo je više padavina nego u prvih osam meseci lane. Zahvaljujući padavinama biljke mogu brže da se razvijaju i rastu.

U više naselja opštine Kanjiža u ponedeljak je pala veća količina kiše: u Adorjanu je izmereno 40 milimetara, u Trešnjevcu 22, a u Totovom selu 16 milimetara, dok za to vreme u Kanjiži, Horgošu i Martonošu uopšte nije bilo kiše. U Kanjiži je poslednji put palo 21 milimetar kiše, a vredna pomena je još kiša koja je pala sredinom meseca kada je bilo 15 milimetara padavina. Oranicama je, ipak,  vlaga potrebna.

„Ove površinske kišice, odnosno padavine zadrže količinu vlage u površinskom sloju zemljišta za biljke i njihov rast i razvoj. Nadamo se da ćemo imati veće prinose, nego prošle godine, i u ovom trenutku treba primetiti da su izgledi ohrabrujući“ kaže Eržebet Bata predsednica udruženja „Gazdaker“ iz Kanjiže.

Oraničnim kulturama ova kiša je dobrodošla, jer soja i druge prolećne kulture sada traže dobre vremenske uslove kako bi mogli da se razvijaju. U slučaju žitarica, posebno kod ječma, krenula je faza zrenja, što znači da će za tri, četiri nedelje moći početi sa žetvom.

„Kiša uvek koristi pšenici, ječmu, srećom ona još neće uticati na žetvu. Drugim rečima, još nisu u takvoj fazi da može da im nanese štetu, ovim će samo biti nadoknađeno i možemo se nadati dobrim prinosima nakon njih“ kaže Bojan Marko, agronom.

Prošle godine od 1. januara do kraja avgusta u opštini Kanjiža izmereno je 140 milimetara kiše, a ove godine od 1. januara do sada je zabeleženo 180 milimetara kiše.

poljoprivreda
oranice

Najnovije

Najčitanije