Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Kiša u maju bi bila zlata vredna...

2020.05.14
09:23
2020.05.14
15:56
Forrás
Pannon RTV
Oranice i voćnjaci na severu Bačke su suvi kao barut i nedostaje im vlage. Uveliko traje navodnjavanje, jer bez njega neće biti ploda.

Situaciju pogoršavaju snažni vetrovi koji duvaju već nedeljama, a što dodatno isušuje zemlju. Majska kiša koja bi bila zlata vredna nikako da stigne. Poljoprivrednici već nedeljama gledaju u nebo.

Na severu Bačke suša je ogromna. Ne samo na oranicama, već i u voćnjacima u Bačkim Vinogradima. Prema proceni poljoprivrednika, od početka godine, do sredine maja, palo tek 30 milimetara kiše po kvadratnom metru. Majska kiša bi sada zaista bila zlata vredna i bila bi dobrodošla.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

U proteklom periodu mnogi su posekli drveće jabuke, na njihovo mesto su u pesku zasadili krompirom, a u crnoj zemlji kukuruz. Prema mišljenju Jožefa Kiša, proizvođača iz Bačkih Vinograda, danas se gotovo ništa se ne može proizvesti bez navodnjavanja: „Previše je suvo, đubrivo je tu, mora se zalivati, jer ako ga ne zalivamo, od svega neće biti ništa."

Oprema za navodnjavanje radi bez prekida. Koreni starog zasada vinove loze dosežu i do 7-10 metara duboko u zemlju, pronalazeći vlagu, ali to nije dovoljno. Potrebno je kapljično navodnjavanje u pesku, rekao je Tibor Kovač, vinar iz Bačkih Vinograda: „Bilo bi dobro da u periodu kada cveta, dakle za oko dve ili tri nedelje, ako bi barem onda pala kiša. Jer ako ne bude padala, ne znam šta će se dogoditi. Naravno, korenje loze i dalje dobija vlagu, pogotovo ako se radi o starijoj lozi. Evo, u ovom delu imam vinove loze stare i više od dvadeset godina. Korenje im je spušteno 7-8, možda čak i 10 metara, ono još uvek pronalazi vlagu."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Zalivanje je zbog toga posebno važno za mlađe zasade vinove loze.

U hladnjači u Hajdukovu i dalje traje pakovanje i isporuka jabuka vrhunskog kvaliteta, koje su prošle godine uskladištene, na rusko tržište. Ove godine se međutim dobar plod može očekivati jedino uz intenzivno navodnjavanje - kaže Mihalj Šomođi, poljoprivrednik iz Nose: „Mi navodnjavamo bez prestanka već više od mesec dana. Imam četiri bunara iz kojih ja zalivam, od kojih jedan isključujemo samo u nedelju ujutro za veliku misu. Danonoćno rade. Tako da možete da zamislite koliko zalivamo, kada bunari rade svaki dan, dan i noć. Ali ostala tri bunara takođe rade skoro danonoćno. Zalivamo 24-25 jutara i bunari rade bez prekida."

Po mišljenju ovog poljoprivredniku, srećom, 90 odsto voćara je već rešilo navodnjavanje svojih zasada. Bez toga naime ni ne vredi započeti proizvodnju jabuka.

poljopivreda
kiša

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:14

Ne odlaze dok ne dođe do napretka u pregovorima

Subotički traktoristi i dalje uporno nastavljaju borbu za ispunjenje svojih zahteva, a noć su proveli u blizini Gradske kuće. Poljoprivrednici očekuju povoljan razvoj situacije i napredak u pregovorima, a do tada se neće pomerita sa svojih sadašnjih
16:39

U Kini otkriven novi virus

Pretpostavlja se da je virus, koji izaziva, između ostalog, povišenu temperaturu, umor, kašalj, gubitak apetita i bolove u mišićima, prešao na ljude sa životinja.
19:12

Nakon Kolumbije pravac Minhen

Sa takmičenja u bacanju koplja U-20 na svetskom prvenstvu organizovanom u Kolumbiji Adriana Vilagoš iz Malog Iđoša kući se vratila sa zlatnom medaljom. Bacačica koplja ponovo nastupa sledeće nedelje na EP za senione u Minhenu.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.