Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Kiseli kupus je pravi multivitamin

2020-11-22
18:57
Forrás
Pannon RTV
Za pripremu dobrog kiselog kupusa potrebni su sveži kupus i so - kažu oni koji se razumeju u njegovu pripremu.

Većina kupaca kupuje gotovi kupus na pijacama, ali prodavci kažu da ga je veoma lako pripremiti. Poznat je kao jedan od najboljih pojačivača imunološkog sistema u zimskom periodu, vredi ga konzumirati u velikim količinama.

Kiseli kupus se prodaje već i na kvantaškim pijacama. Oni koji su na dijetama, kupuju ga zbog niskog sadržaja kalorija, ali većina ljudi ga ipak kupuje zbog sadržaja vitamina i ukusa.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Na subotičkom Kvantašu, ova hrana bogata vitaminima i vlaknima, može se kupiti već po ceni između 100 i 150 dinara po kilogramu. Kupus se obično stavlja u burad sredinom oktobra, gde se ostavlja da se kiseli bez dodavanja veštačkih konzervansa.

Marija Erdelji: „Jedemo ga jer sadrži puno vitamina, a ovako u zimskom periodu je vitamin C veoma potreban. Jedemo ga i sirovog, kuvanog na pari ili za punjeni kupus, sarmu."

Pannon RTV/Raffai Csaba

Silvija Horvat iz Hajdukova bavi se kiseljenjem kupusa već 20 godina i smatra da ga je vrlo jednostavno napraviti. Upozorava međutim sve da se ne sme puno čekati na kiseljenje zbog kupusnih muva: „Sam postupak je izuzetno jednostavan, prvo je potrebno odabrati kupus dobrog kvaliteta, druga stvar je da kupus bude svež, a treća je da treba dodati odgovarajuću količinu soli, a najidealnije je zapravo kada se na 10 kilograma kupusa doda 20 deka soli. To je količina od koje kupus neće biti previše slan, ali može da stoji, a takođe je važno i da kupus ostane hrskav."

Ona je dodala da nakon sjedinjavanja kupusa i soli, kupus treba pritisnuti i ne treba dodavati vode, treba zatvoriti, a zatim držati na sobnoj temperaturi dve nedelje, dok ne provri. Mnogi se žale da im se kupus ubuđa. S tim u vezi, Silvija Horvat kaže da se to pojavljuje samo onda ako nije u potpunosti pritisnut ili ako kupus pliva na tečnosti. Isplati se isprati bure ili posudu sa sodabikarbonom, kako biste uklonili bakterije - dodala je ona.

kupus
kiseli kupus
Subotica
kvantaška pijaca

Najnovije

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.