Ugrás a tartalomra

Kišvarda: Novosadsko pozorište pobednik Festivala Mađarskih Pozorišta

2018.07.01
06:41
Forrás
MTI
“Grobnica Borisa Davidoviča” Novosadskog pozorišta dobitnica glavne nagrade za najbolju predstavu na 30. Festivalu Mađarskih Pozorišta u Kišvardi.

Produkcija je odnela pobedu i u kategoriji najbolji glavni glumac: nagradu je petočlani žiri dodelio Arpadu Mesaroš za najbolju mušku ulogu. Žiri je za najuzbudljiviji eksperiment odabrao produkciju “U 4 ujutru” subotičkog pozorišta Deže Kostolanji. Tročlani đački žiri, koji je ocenjivao studentske produkcije, dodelio je diplomu novosadskoj Akademiji umetnosti za izvanredan timski rad na predstavi “Lovac u žitu”.

Na subotnjem svečanom zatvaranju pozorišnog festivalu državni sekretar zadužen za kulturu  Peter Fekete je rekao: kad govorimo o mađarskoj kulturi, onda - bez obzira na geografske granice - razmišljamo nacionalno, a održavanje toga zavisi i od kreativnih pozorišnih zajednica. Zahvalni smo onim mađarskim prekograničnim kreativnim društvima, koji neguju naš jezik, koji nose zastavu i osiguravaju da možemo razmišljati na nacionalnom nivou – naglasio je državni sekretar.

Na jubilarnom pozorišnom festivalu u Kišvardi publici se predstavilo 24 domaćih i prekograničnih mađarskih pozorišnih ansambala sa 28 produkcija.

Novosadsko pozorište
Kisvárda

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.