Ugrás a tartalomra

Knjige iz mađarske agencije za Učiteljski fakultet u Subotici

2023.10.03
16:35
2023.10.03
17:12
Forrás
Pannon RTV
Mađarska nacionalna agencija za vesti i infokomunikaciju poklonila je  200 knjiga Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku u Subotici. Prilikom posete bilo je reči o saradnji i zajedničkim projektima.

Serija izdanja „Biblioteka o medijima“ sadrži brojne stručne knjige na mađarskom i engleskom jeziku i ovaj paket knjiga poklonila je Mađarska nacionalna agencija za vesti i infokomunikaciju subotičkom Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku. Stručnjaci iz Budimpešte podržavaju školovanje novinara na brojnim univerzitetima.

„Označili smo gde postoji obrazovanje u oblasti komunikacije, odnosno žurnalistike u čitavom Karpatskom basenu. U Poljskoj, ovde u Vojvodini i u Erdelju postoji ovaj tip obrazovanja,  te je to samo po sebi omogućilo da dođemo ovde i pogledamo u čemu možemo da pomognemo. Bili smo ovde već jednom. Onda je rečeno da bi stručne knjige na mađarskom jeziku mnogo pomogle u obrazovanju. To je sada i realizovano, jer smo doneli 200 knjiga iz Mađarske i jako se nadam da će ih učenici sa radošću prelistavati“ rekao je Žolt Laslo Sabo, direktor za saradnju i istraživanje pri Mađarskoj nacionalnoj agenciji za vesti i infokomunikaciju (NMHH).

Na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku studiranje na smeru komunikologije odvija se već četvrtu godinu. Fakultet je sa radošću prihvatio stručnu pomoć pristiglu iz matične zemlje.

„Nama kao mladom smeru mnogo znači, kako  na polju stručne literature, tako i za nastavnike i na polju nauke, dobro dođe svaka pomoć. Nadam se da će ubuduće to biti plodotvorna saradnja za obe strane“ rekla je dr Viktorija Toma Zakinski, docent na Učiteljskom fakultetu na mađarskom jeziku.

Mađarska nacionalna agencija za vesti i infokomunikaciju i subotički Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku planiraju i praktičnu saradnju kroz koju će studenti svoje znanje proširiti i u oblasti pravljenja fimova, pripreme televizijskih emisija i  plasiranja informacija na internetu.

Učiteljski fakultet u Subotici
Mađarska nacionalna agencija za vesti i infokomunikaciju

Slične vesti

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.