Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Ko god može, neka ne kreće na put!

2021.07.31
16:39
Forrás
Pannon RTV
Najprometniji vikend ovog leta se odvija na srpsko-mađarskim graničnim prelazima, o tome obaveštavaju nadležni.

Već sinoć na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu prema Mađarskoj čekanje je premašilo 6 sati, a danju se ponekad period čekanja udvostručio. Takođe se dosta dugo čeka i na graničnom prelazu Tompa-Kelebija. Svako ko je u mogućnosti ne bi trebao krenuti na put, ali ako baš mora da krene, bolje da bira manje, granične prelaze koji rade u smenama i da ponese sa sobom dovoljno tečnosti. Inače, velike gužve su prijavljene i na putnim graničnim prelazima Bački Vinogradi-Aštohalom i Horgoš-Reske.

Putnici su rekli da je na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu na strani za izlaz iz Srbije u subotu u podne došlo do neviđenih gužvi. Vozači automobila, autobusa, vozači kamiona izrazili su svoje nezadovoljstvo trubeći sirenama. Da bi došli do graničnog prelaza za izlaz iz Srbije na bar 1.300 metara, trebalo je otprilike sedam sati onima koji su se postrojili u ranim jutarnjim satima. Kraj kolone nije se ni video sa nadvožnjaka koji je najbliže granici, jer je kraj reda bio daleko iza benzinske pumpe, negde na izlazu iz Horgoša. Za prelazak iz Srbije u Mađarsku čekalo se oko 10-12 sati.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Većina putnika nije očekivala ovakve gužve, mnogima je ponestalo vode i hrane, većina njih koji su čekali u kilometarskim kolonama su obično bili sa porodicom, mnogi sa malom decom, vraćali su se sa godišnjeg odmora ili letovanja. Drugima se rezervoar sa benzinom počeo prazniti, gurali su automobile na užarenom suncu, po vrućini.

Spatem se sa porodicom iz Kosova vraća u Nemačku. Bio je u redu već četiri sata, ali je ipak bio udaljen oko tri kilometra od graničnog prelaza za izlazak iz Srbije.

"Mislim da će čekanje trajati još tri, četiri, pet sati ili više. Ovo uopšte nije dobro.

"Zašto su krenuli na put u subotu, kad je najveća gužva?"

- Moramo raditi u ponedeljak.

- Kako podnosite ovo čekanje i vrućine?

"Loše."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Naser i njegova porodica se vraćaju u Belgiju, ovde su proveli godišnji odmor.

"Bili smo u Bajmoku i Subotici kod rodbine. Upravo smo krenuli kući i zaglavili smo u ovoj velikoj gužvi. S decom je teško, ali šta da radimo kad moramo da krenemo.

- Od kada čekate?

- Od 8 ujutro.

"A granica je još dobra tri kilometra odavde?"

"Da, ima još da se čeka, nemamo više vode za decu, ne znam kako će biti."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Jožef Demenj se vraća kući u Verešeđhazu u Mađarskoj sa letovanja koje je proveo u Bugarskoj. Oni su ujutro takođe stali u kolonu, ali u podne su ipak stigli samo do benzinske pumpe ispred granice sa Srbijom.

"- Gotovo nas niko na autoputu do sada nije prestigao, pa smo mislili da neće biti gužve i da će biti dobro. Dok smo stigli, pokazalo se, pa, što ja znam, da postoji kolona dugačka oko 15 kilometara? Tako da nemam pojma šta je to ovde.

- Kako podnosite vrućinu?

- Gledajte, teško je. Hvala Bogu, poneli smo vodu za piće sa sobom, pa to nije problem."

Pannon RTV/Szalai Adrián

U nekoliko navrata tokom dana, oni koji su želeli preći granicu bili su preusmeravani kod naplatne rampe na Bikovu prema graničnom prelazu Kelebija-Tompa, međutim uprkos tome i dalje su brojna vozila pristizala i formirala dugačke kolone i na graničnog prelaza Horgoš-Reske na autoputu. Svakako se putnicima isplati da kontinuirano prate društvene grupe o stanju na graničnim prelazima preko društvenih mreža i drugih sličnih mobilnih aplikacija.

granica
put
vikend

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.