Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Ko ima pravo na porodičnu penziju?

2021.01.01
20:51
2021.01.02
18:02
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji nakon smrti osobe članovi njegove porodice imaju pravo na njegovu penziju. Pravni osnov, kao i krug korisnika regulisan je na osnovu socijalnog osiguranja.

Novinu predstavljaju prava proizašla iz vanbračne zajednice.

Na porodičnu penziju pravo mogu da imaju članovi porodice preminule osobe, njegova deca, moguće i roditelji ukoliko ih je izdržavao. Osim toga, član porodice može svoju starosnu penziju da zameni porodičnom penzijom.

„Ima oko deset godina kako je on umro, i nakon toga sam tako odlučila,  jer je moja penzija bila znatno niža od njegove. Dobijam oko 70 odsto kao porodični penzioner, ali i to je više od moje penzije" kaže Eržebet Čorba, fizioterapeut u penziji iz Novog Sada.

U osnovi, preminuli osiguranik treba da ima najmanje peto godina radnog staža. Udovica sa 53 godine, a udovac sa 58 godina stiče pravo na porodičnu penziju.

„Vanbračna zajednica takođe ima zakonski osnov za sticanje porodične penzije, u slučaju da je partnerska zajednica trajale najmanje tri godine, odnosno ukoliko imaju  zajedničko dete u toj vanbračnoj zajednici. Naravno, bračna zajednica može se potvrditii izvodima iz odgovarajućih matičnih knjiga, dok u slučaju vanbračnih zajednica to se potvrđuje putem suda, u vanparničnom postupku" objašnjava Jožef Kristian, advokat iz Temerina.

Pannon RTV/Juhász Géza

Visina penzije zavisi i od broja članova porodice. Jednom članu pripada 70 odsto od celokupnog iznosa, 80 odsto za dva, 90 odsto za tri člana, a 100 odsto penzije pripada porodici sa četiri i više članova. Deci penzija pripada na osnovu uzrasta i školovanja.  

„Detetu do 15-te godine penzija pripada bez uslova, od 15-te do 20-te godine ukoliko pohađaju srednju školu, a do 26-te godine ukoliko su studenti. Takođe, ukoliko je dete mlađe od 15 godina postalo radno nesposobno, bez dodatnih uslova ima pravo na penziju, a nakon toga u slučaju da ga je preminuli penzioner ili osiguranik, izdržavao" kaže Čedomir Francuski, zamenik direktora Pokrajinskog fonda za penzijsko osiguranje.

Pannon RTV/Juhász Géza

Srbija je sa velikim brojem zemalja potpisala sporazum o socijalnom osiguranju. Na osnovu toga državljani Srbije imaju pravo na inostranu porodičnu penziju, ali uslovi za njeno ostvarenje zavise i od važećih propisa određene zemlje.

penzija
pravila

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.