Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ko je najbolji seljak u Molu?

2021.09.26
16:36
2021.09.27
17:30
Forrás
Pannon RTV
Nakon prinudne pauze prošle godine, ponovo je održana Seoska olimpijada i takmičenje u kuvanju u Molu, kojia se među stanovnicima i poljoprivrednicima Potisja već smatra tradicionalnom manifestacijom.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Olimpijada u Molu za učesnike u igrama veštine i kulinarskih takmičenja smatra se već nezaobilaznom manifestacijom. Ekipa Poljoprivredno-tehničkog školskog centra„Besedeš Jožef" iz Kanjiže po prvi put je učestvovala na ovom nadmetanju. Ildiko Šterbik, vršilac dužnosti direktora kaže: „Smatrali smo da je važno da učestvujemo jer se tiče naše struke. Doveli smo petočlanu ekipu momaka, a osim toga i nastavnici učestvuju na kulinarskom takmičenju."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Osim što su paviljoni bili ispunjeni, učesnici su mogli da degustiraju i kurtoš kolač, najmlađi da se igraju u tvrđavi na naduvavanje, a za to vreme u 35 kotlića krčkao se paprikaš od papaka. I ekipe koje su stigle iz Mađarske prihvatile su se varjače.

„Došli smo iz Morahaloma iz jedne obrazovne ustanove gde školujemo kuvare, konobare, poslastičare. Naša škola sada ima već četiri godine i od početka, od otvaranja smatramo važnim da se pojavljujemo na ovakvim, može se reči porodičnim okupljanjima" kaže Zoltan Žolt Kišmarci, zamenik direktora Stručne škole „Tot Janoš".

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Da bi se utvrdilo ko je najveći seljak, poljoprivrednici su se prijavljjivali za različita takmičenja. Prijavljenih je bilo od Poljanica do Subotice.

„Na takmičenju imamo tradicionalne poljoprivredne igre spretnosti, kao što su bacanje čizme, krunjenje kukuruza, guranje zaprežnih kola, guranje traktora i slično, kotrljanje točka, i slične igre, sa kojima se ratari iz dana u dan sreću" kaže Florian Rigo, član organizacionog odbora Seoske olimpijade i kuvarskog takmičenja u Molu.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Proteklih godina Molska olimpijada izrasla je u jednu od najvećih manifestacija koja povezuje zajednicu, i ove godine došao je rekordan broj posetilacca – rekao je Jožef Tobiaš, predsednik opštinskog odbora SVM-a u Adi.

„Čitavog leta su nas bombardovali sa neprestanim raspitivanjem i obećali smo da ukoliko bude mogućnosti onda ćemo svakako organizovati Seosku olimpijadu koja je već postala tradicionalna, i to ćemo činiti i ubuduće."

Pannon RTV/Gál Hermina

Manifestacija je organizovana po sedmi put zahvaljujući Udruženju „Molski povrtari" kao i iz podršku SVM-a.

Mol
Seljačka olimpijada
igra
Potisje

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.