Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Ko koliko zna o saobraćaju?

2023.02.09
13:52
2023.02.09
16:53
Forrás
Pannon RTV
Saobraćajne testove u Kanjiži su rešavala deca predškolskog uzrasta i učenici nižih razreda osnovne škole.

Kako funkcioniše semafor, kako se prelazi pešački prelaz, zašto je važno vezati pojas u automobilu? Na takva i slična pitanja su odgovore davali učenici nižih razreda u Kanjiži, u okviru projekta koji je raspisala Republička agencija za bezbednost saobraćaja.

Testove iz poznavanja saobraćaja je popunjavalo više od 550 učenika prvog i drugog razreda u Kanjiži. Testovi su sastavljeni od nekih osnovnih pitanja, prilagođenih njihovom uzrastu.

Emeše Šimonji, učenica, Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj”, Kanjiža: „- Učiteljica je pročitala, objasnila, i lako smo rešili.

- Kada učestvuješ u saobraćaju, na čega obraćaš pažnju?

– Da prvo pogledamo levo, pa onda desno i opet levo, pa tek onda možemo da krenemo.”

Republička agencija za bezbednost saobraćaja želi da popunjavanjem samih testova poveća bezbednost učesnika u saobraćaju. Njihova maskota se zove „Pažljivko”, i uz njegovu pomoć deci pokazuju pravilan način učešća u saobraćaju. U prvom koraku takmičenje je održano u samim obrazovnim ustanovama, nakon čega sledi opštinsko, okružno i republičko takmičenje.

Balaž Bajtai, koordinator Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Kanjiža: „To su zaista vrlo jednostavni testovi, sa kojima se susrećemo već i u vrtiću, i ovde u prvom i drugom razredu. Način na koji prelazimo put: da prelazimo preko zebre, dakle ne prelazimo preko puta ako postoji zebra. Kada možemo da prođemo kod semafora? Ako je crveno ili ako je zeleno? Poznavanje vozila, ko mora u autou biti vezan i zašto.”

Za opštinu Kanjiža je veoma važno da mlade ljude na vreme pripremi za učešće u saobraćaju, pa se tako svake godine organizuje dodele dečijih sedišta, koja služe njihovoj bezbednosti. Za učenike prvih razreda se održavaju časovi o pravilnom učešću u saobraćaju, a sada se takmičenju pod nazivom „Šta znaš o saobraćaju?” priključilo i današnje popunjavanje testova.

saobraćaj
Balaž Bajtai

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.