Ugrás a tartalomra

Ko koliko zna o saobraćaju?

2023.02.09
13:52
2023.02.09
16:53
Forrás
Pannon RTV
Saobraćajne testove u Kanjiži su rešavala deca predškolskog uzrasta i učenici nižih razreda osnovne škole.

Kako funkcioniše semafor, kako se prelazi pešački prelaz, zašto je važno vezati pojas u automobilu? Na takva i slična pitanja su odgovore davali učenici nižih razreda u Kanjiži, u okviru projekta koji je raspisala Republička agencija za bezbednost saobraćaja.

Testove iz poznavanja saobraćaja je popunjavalo više od 550 učenika prvog i drugog razreda u Kanjiži. Testovi su sastavljeni od nekih osnovnih pitanja, prilagođenih njihovom uzrastu.

Emeše Šimonji, učenica, Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj”, Kanjiža: „- Učiteljica je pročitala, objasnila, i lako smo rešili.

- Kada učestvuješ u saobraćaju, na čega obraćaš pažnju?

– Da prvo pogledamo levo, pa onda desno i opet levo, pa tek onda možemo da krenemo.”

Republička agencija za bezbednost saobraćaja želi da popunjavanjem samih testova poveća bezbednost učesnika u saobraćaju. Njihova maskota se zove „Pažljivko”, i uz njegovu pomoć deci pokazuju pravilan način učešća u saobraćaju. U prvom koraku takmičenje je održano u samim obrazovnim ustanovama, nakon čega sledi opštinsko, okružno i republičko takmičenje.

Balaž Bajtai, koordinator Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Kanjiža: „To su zaista vrlo jednostavni testovi, sa kojima se susrećemo već i u vrtiću, i ovde u prvom i drugom razredu. Način na koji prelazimo put: da prelazimo preko zebre, dakle ne prelazimo preko puta ako postoji zebra. Kada možemo da prođemo kod semafora? Ako je crveno ili ako je zeleno? Poznavanje vozila, ko mora u autou biti vezan i zašto.”

Za opštinu Kanjiža je veoma važno da mlade ljude na vreme pripremi za učešće u saobraćaju, pa se tako svake godine organizuje dodele dečijih sedišta, koja služe njihovoj bezbednosti. Za učenike prvih razreda se održavaju časovi o pravilnom učešću u saobraćaju, a sada se takmičenju pod nazivom „Šta znaš o saobraćaju?” priključilo i današnje popunjavanje testova.

saobraćaj
Balaž Bajtai

Slične vesti

Najnovije

16:35, Frissítve: 16:45

U svetu narodnih bajki

Za učenike nižih razreda osnovnih škola u Novom Sadu organizovano je takmičenje pod nazivom „Sedamdeset i sedam mađarskih bajki“. Takmičenje je održano u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“.
16:01, Frissítve: 16:50

Dan ružičastih majica

U osnovnoj školi „Jovan Mikić“ u Subotici obeležen je međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Dan ružičastih majica održava se svake godine poslednje srede u februaru.

Najčitanije