Ugrás a tartalomra
Pixabay/randomhh/illusztráció

“Ko za Martinje gusku ne jede, cele godine gladuje”

2019-11-10
21:30
2019-11-10
21:35
Forrás
Pannon RTV
Sutra je Martinje - dan Svetog Martina. Kako je ovo zadnji praznik pre 40-dnevnog božićnjeg posta, na ovaj dan bili su redovni balovi, gozbe i vašari.

U ovo vreme organizovane su velike gozbe, kako bi se i naredne godine bogato jelo. U novembru se mogu klati uzgojene guske, pa su i jela za Martinje tipično guščja, a na ovaj dan se proba i novo vino.

Stara izreka kaže: ko za Martinje gusku ne jede, cele godine gladuje. Pa, ako je suditi po prometu u nedelju ujutru – budući da su mnogi kupovali guske na subotičkoj Mlečnoj pijaci – verovatno će malo njih gladovati.

Tipični meni za dan Svetog Martina je guščja supa, pečena guska sa dinstanim kupusom i gomboci od krompira ili zemički. Ibolja Šorš je takođe kupovala gusku na pijaci: “Kažu da ako jedemo gusku za Martinov dan, cela godina će biti bogata. Ja je pečem i isečem. Biće i guščje supe.”

Gizela Tari svakodnevno iz Novog Orahova donosi sopstveno uzgajanu i očišćenu živinu na subotičku Mlečnu pijacu. Kaže da je velika potražnja za guskom, mnogi unapred naručuju: “Ima onih koji su još pre tri nedelje odneli, da imaju. Guščje meso je 500 dinara kao i prošle godine. Ovo su one bele guske, stare sorte, koje se drže napolju.” Ona je još dodala: najbolje je guščje pečenje koje se peče ucelo, a može da se napuni suvom šljivom, jabukom ili nekim voćem. A od iznutrica, džigerice, želuca, vrata i noge se kuva ukusna supa.

Opšte je mišljenje da vreme za Martinje prognozira vreme u martu. Prema narodnom verovanju nakon kiše za Martinov dan redovno dolazi mraz i suša. Jesenje vreme takođe utiče na kvalitet vina: Sveti Martin je glavni sudija za vino, što se može tumačiti da se u ovo vreme pije novo vino – objašnjava Tibor Kovač vinar iz Bačkih Vinograda: “Oduševljen sam što mogu reći da ove godine za Martinov dan možemo probati dobra vina, jer je ove godine  bila jako dobra berba. Dakle, voće je bilo čisto, nije bilo trulo, uspeli smo zaštititi od raznih bolesti, imao je stepen šećera i kiseline su bile dobre.”

Dodao je da većina vinara ne čeka Martinov dan, već ranije proba svež napitak. Tako su već ustanovili da i ove godine možemo biti ponosni na vina sa peska.

guska
Martijn
Sveti Martin

Slične vesti

Najnovije

15:50, Frissítve: 15:57

Radosna nedelja

Treće nedelje Došašća slavimo bliskost Gospodnjeg dolaska. Na Adventskom vencu palimo sveću ružičaste boje.
18:43, Frissítve: 18:55

Deca ispunila našu medijsku kuću

Pobednici kreativnog konkursa „Darivati je radost" preuzeli su nagrade. Na konkurs je stiglo ukupno 1347 radova, a mališanima smo priredili program, razna iznenađenja i spremili im poklone.

Najčitanije