Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Kod žetve pšenice očekuju pad prinosa za 40-50 posto

2022.06.25
20:15
Forrás
Pannon RTV
Mnogi razmišljaju o odustajanju od proizvodnje žitarica. Žetva traje već danima, ali zbog današnje kiše primorani su na nekoliko dana pauze.
Pannon RTV/Juhász Géza

Dan Svetog Petra i Pavla se obeležava 29.juna. Naši preci su verovali da će se na taj dan slomiti koren pšenice i žetva bi mogla početi. Ove godine, međutim, žetva je počela puno ranije, 20. juna. Na parcelama kod Rudolfa Tota iz Temerina već je požnjeveno 70 posto žita: "Glavni faktor su vremenske prilike, odnosno nedostatak padavina. Ne sećam se da je ikada bilo ovako proleće bez padavina, od kada ja pamtim. Pšenice i razne vrste žitarica se uvek sade zato što su sigurne. Prolećne, zimske padavine će doneti nešto prinosa. Zbog toga očekujemo pad prinosa od 40 do 50 posto u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Ima parcela gde su prinosi bili nešto bolji, ali u proseku su prinosi dosta podbacili."

Pannon RTV/Juhász Géza

Čongor Veđelek je u petak počeo žetvu pšenice. Kiša koja je došla oko podneva, međutim, sprečila je nastavak žetve, kombajn se vratio. Žetva će sada pauzirati barem 2-3 dana: "Rod je zreo, vlažnost je 10 do 12, za rod ne mogu da kažem da je katastrofalan, ali je puno manji od očekivanog."

Što se tiče otkupne cene pšenice, poljoprivrednici očekuju samo 31-32 dinara, pa mnogi razmišljaju i o odustajanju od proizvodnje žitarica jer te cene ne pokrivaju drastično povećane troškove ulaganja.

žetva
pšenica
žitarica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.