Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Kolebanja temperature iscrpljuju organizam

2019.10.15
18:10
Forrás
Pannon RTV
U narednih dan-dva imaćemo vreme bez većih promena.

U vlažnim i maglovitim jutrima mogu se pojačati bolovi koštanog sistema zbog artroze, bolovi u ekstremitetima, dok se tokom dana tegobe  smiruju. Kolebanja temperature veća od 10 stepeni znače i dodatno opterećenje za čovečiji organizam, i uobičajeni simptomi mogu biti nestabilnost krvnog pritiska, a hronični bolesnici i stariji mogu da osete prolazna pogoršanja i probleme sa krvotokom. Sa otopljavanjem vremena, mogu se očekivati i simptomi tipični za dolazak toplog fronta, pre svega migrene i osećaj umora. Doktorica Margit Pajor, načelnica Službe hitne medicinske pomoći u Kanjiži kaže da se tokom promenljivog vremena javljaju i simptomi depresije, i u ovom periodu važno je obratiti pažnju i na krvni pritisak.

„Kako se koleba temperatura, sa njom se koleba i krivni pritisak. Sve više se srećemo sa visokim krvnim pritiskom, i komplikacijama koje ga prate, pa čak i moždanim udarima. Zbog toga treba obratiti pažnju na vrednosti krvnog pritiska, a oni koji već imaju terapiju možda da povećaju doze i priključe im lekove za izbacivanje vode. Naravno, podjednaka je mogućnost i da merimo niske vrednosti, dakle da padne krvni pritisak" kaže dr Margit Pajor, lekar opšte prakse, Služba hitne medicinske pomoći, Kanjiža.

temperatura
Margit Pajor

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.