Ugrás a tartalomra
A gyermek etetése
Pannon RTV

Koliko je zdrava bebi hrana?

2019-07-17
09:20
2019-07-17
19:10
Forrás
RTV Pannon
U hrani za bebe sadržaj šećera je previsok – oglasila se Svetska zdravstvena organizacija. SZO je zbog toga ne preporučuje bebama mlađim od šest meseci.

Dodati šećer povećava zavisnost deteta prema šećeru, što kasnije vodi nezdravnim navikama u ishrani i gojenju – upozoravaju stručnjaci.

Ferenc Judit otthonában

Novosađanka Judit Ferenc čeka treće dete. Ni jedno od njeno dvoje starije dece nije sisalo, zbog toga su bili prinuđeni da koriste proizvode koji zamenjuju majčino mleko. „Užasno sam se kajala što ih nisam dojila, već ih hranila zamenskim mlekom. Nastojala sam da biram takva mleka u prahu koja su bila bio i organskog porekla. Većinom sada mogu da se nabave u Srbiji, u ono vreme najviše smo ih kupovali u Mađarskoj" priča ova mama.

Sétál a család

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se beba do šest meseci hrani isključivo majčinim mlekom. Ne mogu sve majke da doje, a u nedostatku odgovarajuće tehnike i početnih teškoća mnoge odustanu pre vremena. Njima može da pomogne savetnik za dojenje ili babica. Ipak, ukoliko majka iz nekog razloga ne može da doji, preporučuje se zamena za majčino mleko koje se kupuje u apotekama. Hrana za bebe koja može da se pronađe u trgovinama ne preporučuje se novorođenčadi mlađoj od šest meseci.

Anyuka babakocsival a Temerini Egészségháznál

„Hrana za bebe mora da bude bezbedna kao prevencija gastrointestinalnih infekcija, jer creva su najveći imunoloških organ u organizmu i jako je bitno kako krećemo od samog starta, i šta unosimo, kakve bakterije se kolonizuju u crevima, jer to ostavlja posledice dalje u budućnosti na njihov imuni sistem, na njihovu otpornost na infektivne agense, a i bolesti" objašnjava dr Dejana Orlović, pedijatar u Domu zdravlja u Temerinu, koje su posledice korišćenja zamena za ishranu kod beba.

I pedijatar i babica jednodušni su u tome: najbolje je ako se beba doji. Ipak, šta se dešava kada majka iz nekog razloga ne može da podoji bebu? Tada stoji pred ozbiljnom dilemom kakvu hranu da kupi za bebu, jer najnovija istraživanja pokazuju da i zamenska hrana koja se daje bebama mlađim od šest meseci sadrži više šećera od dozvoljenog.

Voće i povrće koje je prihvaljtivo za isranu novorođenčadi i beba prirodno sadrže šećer, ali prisustvo takozvanog slobodnog šećera u gotovoj hrani za bebe izaziva zabrinutost. Ove šećere mešaju sa hranom i pićem, prisutni su i u medu, sokovim, sirupima i koncentracima voćnog soka.

bebi hrana
Svetska zdravstvena organizacija
zdravstvo

Slične vesti

Najnovije

20:31, Frissítve: 20:37

Božićna radionica za decu

Na božićnoj kreativnoj radionici, koja je upriličena u maloj sali Doma kulture “Atila Jožef” u Debeljači, okupio se velik broj dece i roditelja.

Najčitanije

Avanturistički izlet i pokloni

Nesvakidašnje putovanje sa Deda Mrazom je upriličeno danas, Železnice Srbije su pokrenule kompoziciju u novogodišnjem ruhu na liniji Subotica-Palić.