Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Komemoracija Dana Svetog Ištvana u Tordi

2022.08.19
13:15
2022.08.19
16:41
Forrás
Pannon RTV
U Tordi su se zahvalnom misom, osvećenjem novog hleba, svečanim programom i polaganjem venca na spomenik Svetog Ištvana, prisećali kralja osnivača Mađarske. Malo naselje u dijaspori jedno je od onih u srednjem Banatu koje ima njegov javni spomenik.

Na misi održanoj u parohijskoj crkvi „Sveti Janoš Nepomuki", paroh Tamaš Maša iz Torde je u svojoj propovedi istakao značaj vere i nacionalne svesti, koja je posebno potrebna u dijaspori. „Poruka koju nam Sveti Ištvan nosi ili šalje – iz perspektive više od hiljadu godina – jeste istrajnost, vera u Boga, nada i snažna volja koja je bila i u njemu. Čvrsta osnova – o kojoj govori i današnje Jevanđelje – jeste da je mudar sagradio svoju kuću na čvrstom temelju, na steni, i može doći kiša, može doći potop, neće se srušiti, jer ima čvrst temelj. I ovo je naša vera, ovo je naša nacionalna svest".

Pannon RTV/Lukács Attila

Stanovnici Torede su 2014. godine odlučili da jedini javni spomenik u selu bude lik Svetog Ištvana, a njegov tvorac bio je industrijski umetnik i keramičar Lajoš Vekonj. Janoš Dobai, predsednik mesne zajednice Torda: „Ovaj spomenik nas obavezuje da ovde u dijaspori sačuvamo naše mađarstvo. A od tada od kada Mađarska ima nacionalnu vladu, ne samo da je njeno očuvanje važan zadatak za nas, već i to da pripadamo jedno drugima, i da sada već postanemo jedan narod".

Pannon RTV/Lukács Attila

Okupljeni ispred Doma kulture kod spomenika Svetog Ištvana mogli su da vide prigodni program u izvođenju domaćih ljubitelja umetnosti. Enike Šari, umetnički direktor, Kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor", Torda: „Bez obzira kakav je događaj ili proslava, članovi kulturnog društva uvek su potrebni, i naravno da smo počastvovani što smo pozvani i rado nastupamo na svim takvim događajima. Ova proslava Svetog Ištvana je tradicija već godinama, imamo kratku priredbu, ali ipak odamo počast. A jako je dobro i to što je tokom letnjeg raspusta ovo prva takva prilika gde se naši igrači i glumci okupe i druže".

Pannon RTV/Lukács Attila

O Svetom Ištvanu govorio je Janoš Dobai, a cveće milosrđa položili su predstavnici Mesne zajednice Torda, Katoličke crkve, SVM-a i lokalnih nevladinih organizacija.

Sveti Ištvan
Torda

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.