Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Komemoracija nevinim žrtvama iz 1944. godine u Bajmoku

2020.11.02
18:53
Forrás
Pannon RTV
Žrtve su umrle bez krivice, sećanje na njih treba da čuvaju i generacije koje dolaze za nama – čulo se na skupu.

U Bajmoku je 2. novembra 1944. godine pobijeno preko 250 nevinih meštana i stanovnika iz okoline. Danas je na spomen groblju kod Bagrema održana komemoracija.

Posmrtno zvono podsetilo je na nevine pobijene pre 76 godina. Jožef Sakač imao je dve godine kada su mu odveli oca. Mada su ga prijatelji upozoravali, prijavio se partizanima: „Ne idi Joži jer su sinoć tu pokupili muškarce. Biće velike nevolje. Na to je odgovorio da on ništa nije učinio, otići će, jer su rekli da se neizostavno javi. To je bila najgora odluka u njegovom životu, jer oni koji nisu otišli, nekoliko dana su se sakrivali i preživeli su. Na žalost, njega više nisu pustili."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Za Bajmočane je veoma važno ovo sećanje na žrtve. Na spomen groblju kod Barema od 90-tih godina se odražavaju komemoracije. Ove godine počast je odata uz pridržavanje epidemioloških mera. Kristina Lukač, članica predsedništva Mađarskog kulturnog centra „Doža Đerđ" iz Bajmoka kaže: „Pre trideset godina organizovano je prvo ovakvo sećanje. Ono je važno za sve, jer se prisećamo nevino pobijenih ljudi. Važno je da se sećamo toga da su se dešavale takve stvari, i da to prenesemo na naredne generacije, da se tako nešto nikada više ne dogodi."

Pannon RTV/Csipak Edvin

Na teritoriji grada Subotici krajem 1944. i početkom 1945. godine gotovo u svakom naselju partizani su bez izuzetka pobili ljude koji im se nisu dopadali. Lokalna samouprava svake godine na dostojanstven način odaje počast žrtvama. Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice rekao je: „Uspeli smo da za  ovo stvorimo uslove u poslednjih desetak godina,  formirana je akademska mešovita komisija između Srbije i Mađarske, parlament Srbije je osudio odmazdu nad Mađaraima 1944-45-te godine.  U svojoj odluci, deklaraciji, vlada je stavila van snage dve odluke koje su postojale u pravnom sistemu o kolektivnoj krivici."

Na spomen groblju u Bajmoku vence su položili između ostalog predstavnici lokalne samouprave grada Subotice, Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Mađarskog nacionalnog saveta, i predstavnici drugih političkih i civilnih organizacija.

komemoracija
žrtve
Bajmok
nevine žrtve

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.