Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Komemoracija u Beogradu

2019-11-05
17:52
2019-11-05
18:34
Forrás
Pannon RTV
U zasebnoj parceli Novog groblja u Beogradu, kod spomenika vojnicima Austro-Ugarske monarhije u utorak održan komemorativni skup.

Vence su položile strane koje su se nekada borile jedna protiv druge, odnosno predstavnici nekadašnjih sila Antante i zemalja Centralnih sila.

Prve ozbiljnije operacije u Prvom svetskom ratu započete su protiv Srbije. Austro-Ugarska monarhija je 28. jula 1914. godine objavila rat Srbiji jer je balkansku državu smatrala odgovornom za smrt prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Svetski rat je međutim u temeljima promenio istoriju za ceo kontinent – naglasio je na komemoraciji ambasador Mađarske u Beogradu, Atila Pinter. „Prvi svetski rat je bio važan iz više razloga. Praktično je stavio tačku na jedan dug i dominantan period Evropske istorije. To je bio period nakon kojeg su se carstva urušila, carstva su se raspala, stvorene su nove države. Cepanje Mađarske, na osnovu Trijanonskog mirovnog sporazuma takođe se desiolo u tom periodu."

Za poginule austrijske i mađarske vojnike u Prvom svetskom ratu, podignut je spomenik na zasebnoj parceli Novog groblja u Beogradu. Tu je prema raspoloživim podatcima sahranjeno oko 3.500 vojnika.

Ištvan Balog, mađarski pešadinac, prvi je izgubio život u Beogradu tokom Prvog svetskog rata. Na njegov grob i spomenik vojnicima poginulim u Beogradu tokom Prvog svetskog rata venac su položili ambasadori, vojni atašei, odnosno predstavnci Generalštaba Srbije i Vlade Srbije.

Beograd
komemoracija
Atila Pinter

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije