Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Komemoracija žrtvama racije u Čurugu

2020.01.06
19:24
2020.01.06
19:42
Forrás
Pannon RTV
Zajedničkom molitvom odata pošta nedužnim žrtvama čuruške racije od pre 78 godina.

Na prostoru nekadašnjeg gubilišta, koje je danas muzej i spomen obeležja kraj Tise održana je komemoracija nevinim žrtvama čuruške racije.

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Odgovorni za dešavanja u šajkaškom kraju su još za vreme Hortijevog režima 1943. pozvani na odgovornost u Mađarskoj. Nakon Drugog svetskog rata je zvanična Budimpešta predala Jugoslaviji glavne krivce, koji su kao ratni zločinci pogubljeni.

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Danas je zajedničkom molitvom srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama racije u Čurugu iz januara 1942. godine održana komemoracija na jednom od stratišta, koje je podrškom mađarske vlade danas muzej u magacinu Topalov. Više članova porodice Lazara Kaćanskog su pali kao žrtve racije, a ona kaže da su zločinci koji su to počinii to platili, a da nama ostaje da dalje živimo zajedno. Desilo se pomirenje – dodao je.

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Komemoracija se nastavila kod drugog gubilišta, kod spomen obeležja uz reku Tisu, gde je u ime pokrajine zamenik sekretara Milan Micić rekao da se prisećamo nevinih žrtava, ali i zločinačke fašističke ideologije koja je dovela do činjenja zločina.

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Na komemoraciji su uzeli učešće i republički poslanici Saveza vojvođanskih Mađara te predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta. predsednik MNS Jene Hajnal je kazao da nedužne žrtve uvek zaslužuju sećanje, te da nas januar 1942. i oktobar 1944. povezuju jer je velik broj Srba i Mađara nevino izgubio život zato što su bili Srbi i Mađari.

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Vence su položili predstavnici pokrajinske vlade, lokalne samouprave Žablja, mesne zajednice Čurug, romske manjine, udruženja Racija 1942, SVM i MNS.

Čurug
komemoracija
racija

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!