Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Komorni koncert u subotičkoj Sinagogi

2021.09.27
17:35
2021.09.27
19:25
Forrás
Pannon RTV
Pred zainteresovanom publikom izvedena dela Lista, Bartoka, Kodalja.

Prva stanica Karpatskog festivala ozbiljne muzike bila je subotička sinagoga. Nastupili su Daniel Ali Lugoši, Veronika Kiralj-Lugoši, Ištvan Varga, Gabor Ekard i Apolka Bonjai. U prvom delu koncerta izvedena su dela Ferenca Lista i Karolja Goldmarka, a u drugom Bele Bartoka, Bele Kovača, Lea Vajnera i Zoltana Kodalja.

Na koncert su došli ljubitelji ozbiljne muzike iz više vojvođanskih mesta. Među njima je bila Aniko Međeši Hajbel iz Kanjiže koja kaže da joj je poznata dobra akustika sinagoge, te da je u zadnje vreme bilo malo mogućnosti u Kanjiži i okolini za koncerte, te su sa društvom odlučili da iskoriste ovu priliku i dođu.

U sklopu Karpatskog festivala ozbiljne muzike ne drže se samo koncerti već i master klas. Umetnička voditeljka Apolka Bonjai kaže da master klas drži Gabor Ekard koji je bio i njen profesor, biće ga i u Bratislavi te Debrecenu naučna konferencija kao i 1. Međunarodno pijanstičko takmičenje Karpatskog basena u Budimpešti.

Narodna umetnost ovog geografskog područja, Karpatskog basena je jedinstveno na svetu, posebno muzički deo – izjavio je Gabor Ekard, jedan od organizatora Karpatskog festivala ozbiljne muzike.

"Ova regija je takvim bogatstvom proizvodila narodnu muziku iz prirode, koja se drugde u Evropi, ali i u svetu retko nalazi. Zato je fantastična bila ideja da se organizuje Karpatski festivala i nije slučajno ozbiljna muzika u njegovom središtu, mada smo mi svirali i obrade narodne muzike. Simbioza te dve stvari i na njegovom čelu je jedan mađarski kompozitorski par, Bela Bartok i Zoltan Kodalj".

Organizatori su dodali da se nadaju da će i ubuduće držati slične događaje u subotičkoj sinagogi.

koncert
Subotica
Sinagoga
Bela Bartok

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.