Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Komorni koncert u subotičkoj Sinagogi

2021.09.27
17:35
2021.09.27
19:25
Forrás
Pannon RTV
Pred zainteresovanom publikom izvedena dela Lista, Bartoka, Kodalja.

Prva stanica Karpatskog festivala ozbiljne muzike bila je subotička sinagoga. Nastupili su Daniel Ali Lugoši, Veronika Kiralj-Lugoši, Ištvan Varga, Gabor Ekard i Apolka Bonjai. U prvom delu koncerta izvedena su dela Ferenca Lista i Karolja Goldmarka, a u drugom Bele Bartoka, Bele Kovača, Lea Vajnera i Zoltana Kodalja.

Pannon RTV

Na koncert su došli ljubitelji ozbiljne muzike iz više vojvođanskih mesta. Među njima je bila Aniko Međeši Hajbel iz Kanjiže koja kaže da joj je poznata dobra akustika sinagoge, te da je u zadnje vreme bilo malo mogućnosti u Kanjiži i okolini za koncerte, te su sa društvom odlučili da iskoriste ovu priliku i dođu.

U sklopu Karpatskog festivala ozbiljne muzike ne drže se samo koncerti već i master klas. Umetnička voditeljka Apolka Bonjai kaže da master klas drži Gabor Ekard koji je bio i njen profesor, biće ga i u Bratislavi te Debrecenu naučna konferencija kao i 1. Međunarodno pijanstičko takmičenje Karpatskog basena u Budimpešti.

Pannon RTV

Narodna umetnost ovog geografskog područja, Karpatskog basena je jedinstveno na svetu, posebno muzički deo – izjavio je Gabor Ekard, jedan od organizatora Karpatskog festivala ozbiljne muzike.

"Ova regija je takvim bogatstvom proizvodila narodnu muziku iz prirode, koja se drugde u Evropi, ali i u svetu retko nalazi. Zato je fantastična bila ideja da se organizuje Karpatski festivala i nije slučajno ozbiljna muzika u njegovom središtu, mada smo mi svirali i obrade narodne muzike. Simbioza te dve stvari i na njegovom čelu je jedan mađarski kompozitorski par, Bela Bartok i Zoltan Kodalj".

Pannon RTV

Organizatori su dodali da se nadaju da će i ubuduće držati slične događaje u subotičkoj sinagogi.

koncert
Subotica
Sinagoga
Bela Bartok

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.