Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Koncert „Karika" u Beogradu

2022.06.18
15:09
2022.06.18
17:47
Forrás
Pannon RTV
Muzičari Srbije i Mađarske u Beogradu su izveli dela savremenih nacionalnih kompozitora. Koncert održan u Studentskom kulturnom centru realizovan je i uz podršku centra „Collegium Hungaricum".

Kompozitor Damjan Jovičin i gitariskinja Marija Rašić realizovali su projekat pod nazivom „Karika" koji za cilj ima jačanje kulturnih veza Srbije i Mađarske. Prvi program u okviru ovog projekta je koncert koji je održan u Beogradu. Mladi umetnici deo svog školovanja nastavili su u Mađarskoj, a u međuvremenu su odlučili da bih želeli da ožive kulturnu saradnju dve zemlje.

„Jasno nam je bilo koliko smo bliski jedni drugima, Budimpešta i Srbija. A istovremeno, koliko mnogo ne znamo o međusobnom umetničkom nivou. Postoje saradnje, ali u oblasti savremene muzike ne postoji projekat sličan ovome. Postalo je jasno da bi našom inicijativom mogli da povežemo umetnike. Mogli smo da u Srbiju dovedemo mađarske muzičare, a i mi možemo da odemo do njih" kaže Marija Rašić, jedna od inicijatora projekta „Karika".

Projekat je nazvan „Karika" jer ova reč u oba jezika ima isto značenje, a u ovom slučaju simboliše i povezanost dve muzičke scene. Repertoar koncerta činila su dela savremenih kompozitora oba naroda.

„Za mene je inače bilo zanimljivo na koji način će ko i kako rešiti pitanje, kod jednog ovakvog srpsko-mađarskog poduhvata, ko će na kojem jeziku da piše nekom pevaču. Na primer, ja sam pevala na srpskom, čemu se jako radujem, jer na repertoaru već imam kineske i starogrčke pesme, ali na srpskom još nikada nisam pevala. Gergelj Vajda mi je pisao na mađarskom, Peter Tornjai, opet na engleskom. Dakle, pevala sam na tri jezika" kaže Ana Molnar, mecosopran iz Mađarske.

Ovaj koncert biće ponovljen 24. juna u Budimpešti.

Karika
Beograd
Collegium Hungaricum

Najnovije

15:27, Frissítve: 17:13

Svetski dan bez duvana

Dnevno od raka pluća u Srbiji umire 13 ljudi, a 90 odsto njih su pušači. Danas se obeležava Svetski dan bez duvana. Srbija se po broju pušača nalazi na petom mestu u Evropi.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.

10. Kanjiški dani vina

Kanjiški dani vina obeležavaju ove godine značajan jubilej. Manifestacija se ovog vikenda po deseti put organizuje u Kanjiži, koju je već u petak uveče posetilo više stotina ljudi.