Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Konstituisan novi saziv Mađarskog nacionalnog saveta

2018.12.01
06:58
2018.12.01
07:05
Forrás
Pannon RTV
Nakon toga odmah je održana i prva redovna sednica saveta na kojoj je za predsednika reizabran Jene Hajnal.

Na konstitutivnoj sednici potvrđena su 35 mandata članova Mađarskog nacionalnog saveta koji su izabrani na izborima održanim 4. novembra. Konstituitvna sednica održana je u Velikoj većnici Gradske kuće.

U novom sazivu Mađarskog nacionalnog saveta lista „Mađarska sloga" ima 30 predstavnika, dok Mađarski pokret raspolaže sa pet mandata u narednom četvorogodišnjem ciklusu. Sednici su prisustvovali  između ostalih Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu, Janoš Babič, generalni konzul u konzulatu Mađarske u Subotici, republički poslanici, državni sekretari, gradonačelnici i odbornici lokalnih samouprava. .Nakon izbora radnog predsedništva, predstavnici su izglasali odluku da se od 18 časova održi i prva redovna sednica Mađarskog nacionalnog saveta.

Na prvoj redovnoj sednici Mađarskog nacionalnog saveta, bila je samo jedna tačka dnevnog reda: izbor predsednika saveta. Predloge za predsednika mogla je da podnese ona lista koja ima najmanje 10 mesta u savetu. Pred Mađarski nacionalni savet stigao je predlog liste „Mađarska sloga", koju je potpisalo 29 članova saveta, da za predsednika bude izabran Jene Hajnal.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Aniko Jeras obrazložila je da je Jene Hajnal usmeren ka cilju, neposredna i dosledna osoba, ličnost koja će osigurati predstavljanje mađarskih interesa.

„Moje iskustvo kao njegovog neposrednog saradnika je da je u pitanju snažan, odlučan vođa, koji je osim toga i saosećajan i pun razumevanja. Uvek je posvećen zastupanju mađarskih interesa, u svakoj oblasti,  bilo da je reč o obrazovanju, pružanju podrške omladini, odraslim ili starijim članovima zajednice", rekla je Aniko Jeras, članica Mađaskog nacionalnog saveta sa liste „Mađarska sloga".

Snažan i odlučan Mađarski nacionalni savet u naredne četiri godine želi da vidi Žužana Kalmar. Članica saveta sa liste Mađarskog pokreta u raspravi je istakla da u narednom periodu mogu postojati protivnici, ali ni u kom slučaju neprijatelji, jer telo od 35 članova vodi isti cilj. Ferenc Žoldoš, nosilac liste Mađarskog pokreta nakon sednice je rekao da žele da stave naglasak na obrazovanje  i u narednom periodu žele da pokrenu konstruktivne predloge.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

„Nedvosmilseno je da treba početi sa pitanjem iseljavanja, i u vezi sa tim imamo nekoliko ideja, s druge strane, na obrazovanje najviše utiče iseljavanje – utiče i na mnogo šta drugo, ali najviše na obrazovanje – tako da su to dve oblasti kojima ćemo se najviše baviti" rekao je Ferenc Žoldoš, član Mađarskog nacionalnog saveta sa liste Mađarskog pokreta.

Nakon obrazlaganja tajnim glasanjem je odlučeno o predsedniku. Jene Hajnal izabran je za predsednika u narednom četvorogodišnejm ciklusu sa 30 glasova „za", dok je pet glasova bilo nevažeće.

Jene Hajnal je u svom obraćanju zahvalio savetu na podršci. Kaže da takav predlog koji podrazumeva da bude u službi cele zajednice nije mogao da odbije. U svom govoru istakao je tri važna stuba: ponovno stvaranje, napredovanje i dalje jačanje. Kaže, te važne oblasti obeležice naredne četiri godine, i dodaje da u narednom periodu biće potrebe za još više rada u cilju napredovanja.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

„Protekle četiri godine pokazale su da umesto besciljnih žalopojki, samo činjenje i zajednički urađen posao ima vrednosti. Svima koji su ovde ostali treba stvoriti razloge za ostanak svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Samo sa takvim stavom možemo stvoriti budućnost za nas, i to ne samo sa mogućnostima, novcem i podrškom Evropske unije i Mađarske, već i Srbije, republike, pokrajine i lokalnih samouprava" rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađaskog nacionalnog saveta („Mađarska sloga")


Novi saziv Mađarskog nacionalnog saveta blagosiljao je Čaba Paško, župnik sa Kelebije i Gabor Dolinski zamenik evangeličkog pastora, te su se učesnici zajednički pomolili.

Naredno redovno zasedanje Mađarski nacionalni savet održaće 10. decembra.

Mađarski Nacionalni Savet
Subotica
Jene Hajnal
Aniko Jeras
Ferenc Žoldoš

Najnovije

11:07, Frissítve: 11:15

Borba Anite Pager da ponovo prohoda

Anita Pager, 26-godišnja devojka iz Mužlje, usled nesreće je pre pet godina ostala nepokretna. U pomoć joj je pritekla Fondacija “Budi Human” kampanjom prikupljanja sredstava za njenu operaciju na Tajlandu. Do maja treba prikupiti 16 miliona dinara.
11:46

Poskupeli dizel i benzin

Litar evrodizela će od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama koštati maksimalno 200, a benzina evropremijum BMB 95 najviše 170 dinara, saznaje RTS.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.

Penzioneri, pažnja!

PIO fond: Najniža penzija u Srbiji 20.631 dinara, a najviša više od 190.000