Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Konstituisan novi saziv Mađarskog nacionalnog saveta

2022.12.16
15:34
2022.12.16
17:02
Forrás
Pannon RTV
Ovo je četvrti saziv Mađarskog nacionalnog saveta od 2010. godine, od kada je uveden neposredni način biranja članova.

Mesec dana nakon izbora za članove saveta nacionalnih manjina, koji su održani 13. novembra, Mađarski nacionalni savet je održao svoju konstitutivnu sednicu u svečanoj sali Gradske kuće u Subotici.

Konstitutivna sednica je započela intoniranjem srpske i mađarske himne, a vodio je tročlani radni odbor kojim je predsedavao Janoš Dobai. Na sednici su verifikovani mandati 35 članova MNS-a, koji su svi u ovaj savet ušli sa liste „Mađarska sloga“. Na ovaj način je konstituisan Savet mađarske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Konstituisanje saziva Mađarskog nacionalno saveta je pozdravio resorni ministar Tomislav Žigmanov. Istakao je kako bi želeo i ubuduće da se nastavi bliska saradnja između Vlade i MNS-a. „Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog biće vam podrška i partner u kreiranju manjinske politike sa našim zajedničkim, usaglašenim stavom koji će dovesti do razvoja i šire primene manjinskih prava.“

Osim Srbije, i Mađarska daje podršku za sprovođenje programa Mađarskog nacionalnog saveta. Nekoliko uspešnih programa već je sprovedeno uz podršku mađarske vlade, a tako će biti i u budućnosti, rekao je za Panon RTV Peter Silađi, zamenik državnog sekretara za nacionalnu politiku R. Mađarske. “Reč je o ozbiljnoj instituciji, ozbiljnoj organizaciji. Poslednjih godina rade vrlo ozbiljan posao. To se takođe ogleda u činjenici da mađarska vlada smatra Mađarski nacionalni savet za svog partnera. Sprovodimo brojne programe, poput programa učeničkog autobusa, programa stipendiranja studenata, zatim tu su naši programi za dijasporu i programi usavršavanja. Poslednjih godina uvek smo imali pouzdanog partnera u MNS-u i taj rad ćemo nastaviti i u budućnosti. Želimo da se postojeća saradnja održi na istom nivou ili da se ako je moguće i poboljša."

Nakon konstitutivne sednice Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, je istakao kako će novi konstituisani saziv Mađarskog nacionalnog saveta imati drugačije zadatke od prethodnih, jer se vremena i izazovi menjaju, a Mađarski nacionalni savet mora imati rešenja za nove izazove. A za ostvarivanje dobijenih zadataka će biti potrebna takva vrsta posvećenosti koja je karakterisala rad MNS-a u proteklih osam godina, dodao je Ištvan Pastor. "Mislim da bi osnovni zadatak nacionalnog saveta trebao biti pomoć zajednici i svim članovima zajednice da egzistencijalno i kao pripadnici mađarske zajednice napreduju ovde gde su rođeni i da mogu da opstanu i žive u ovoj zemlji."

Predsednik SVM-a je dodao da kada se to ovako pojednostavljeno kaže može da deluje kao lak zadatak na prvi pogled, ali Mađarski nacionalni savet čeka zaista ozbiljan i složen posao tokom kojeg mora da iskoristi mogućnosti Mađarske i Srbije.

MNS
Peter Silađi
Tomislav Žigmanov
Ištvan Pastor

Slične vesti

Najnovije

16:14, Frissítve: 16:59

Su-Gotika

U Dvorišnoj galeriji na subotičkom Korzou je otvorena izložba crteža subotičkih zgrada. Grafičar Ervin Kanjo radi i kao lokalni turistički vodič, pa su mu zgrade i detalji ulica uvek služili kao motivacija.
14:52, Frissítve: 15:56

Organizovana 4. Zavičajna tura po Bačkoj

Uprkos oblačnom vremenu od jutros, to nije obeshrabrilo gotovo 150 učesnika ove šetnje, koliko ih je učestvovalo na današnjoj 4. Zavičajnoj turi po Bačkoj. Na maršuti dugoj 25 kilometara učesnici su obišli nekoliko znamenitosti u opštini Senta.

Najčitanije

Preko pet granica

Mladi iz Ade, Subotice i Gunaroša predstavljaće Vojvodinu u finalu takmičenja Karpatskog basena u kvizu „Preko pet granica“. Nadmetanje je juče održano u Senti.