Ugrás a tartalomra
Tanjug

Konstituisana Skupština Srbije

2020.08.03
17:46
2020.08.03
17:55
Forrás
Panon RTV
U Beogradu je konstituisan novi saziv republičkog parlamenta i potvrđeni mandati poslanika.

Konstitutivna sednica parlamenta Srbije otpočela je intoniranjem himne. Jedina tačka dnevnog reda je bila verifikacija mandata poslanika. Kontitutivnom sednicom predsedavala je devedesetogodišnja Smilja Tišma, članica Socijalističke partije Srbije, koja je i najstariji poslanik u Skupštini.

„Pošto sam najstarija od narodnih poslanika, imam tu čast i obavezu da predsedavam ovoj sednici do izbora predsednika Narodne Skuptšine u čemu će mi pomagati najmlađi narodni poslanici."

U novom sazivu zakonodavnog tela od 250 članova, najviše poslaničkih mesta ima Srpska napredna stranka, ukupno 188, sledi ih Socijalistička partija Srbije sa 32 mandata, lista SPAS ima 11 mandata.

Panon RTV

U sastav Skupštine ušli su i poslanici sa četiri manjinske liste. Od lista manjinskih partija najviše poslanika ima Savez vojvođanskih Mađara - devet mesta. SVM je ranije kao istorijski uspeh ocenio rezultate postignute na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

„Poslednji put je 1992. godine na državnim izborima tada još jedinstvena mađarska partija u Vojvodini imala devetoro poslanika. Velika je čast što od današnjeg dana mogu da stojim na čelu poslaničke frakcije koja je ovako brojna i ima ovako izuzetne ljude. Smatram da nam ovaj rezultat omogućava da se bavimo još širom teritorijom, sa još više tema, jer nije svejedno da li se tematski okviri o kojima je reč u poslaničkom domu mogu podeliti između četvoro ili između devetoro osoba" rekao je dr Balint Pastor, šef poslaničkog kluba SVM-a u republičkoj Skupštini.

SVM će u naredne čtiri godine imati samostalnu frakciju, a republički poslanici želeli bi to da iskoriste na odgovarajući način.

Panon RTV

„Zanimljivo je, što se tiče sastava frakcije, da su od devetoro poslanika više od polovine ekonomisti, tako da možemo još veći naglasak staviti na teme iz privrede. U proteklom periodu mnogo smo se bavili finansijama, infrastrukturom, investicijama, u prvom redu razvojem u Vojvodini. Smatram da je zbog sadašnje situacije za pokretanje privrede još važnije to što će se više ljudi fokusirati na ova pitanja" rekla je Elvira Kovač, poslanik SVM-a u republičkom parlamentu.

Aleksandar Vučić, predsednik Srpske napredne stranke izjavio je da se spremaju za koalicionu vladu. Savez vojvođanskih Mađara je ranije potvrdio da se očekuje da stranka uzme učešća u radu vlade. Prema Ustavu Srbije, vlada treba da bude formirana u roku od 90 dana od konstituisanja skupštine.

Skupština Srbije
konstituisana
Srpska Napredna Stranka
Savez vojvođanskih Mađara

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.