Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Korigovan je vojvođanski budžet

2020.05.07
19:41
2020.05.07
20:13
Forrás
Pannon RTV
Održana je sednica Skupštine Vojvodine. Privredna aktivnost je pala zbog koronavirusa, zbog toga je budžet morao da se koriguje. Budžet je smanjen za 4,2 milijarde dinara, odnosno za 5,4 odsto.

Na predloge za rebalans stigle su brojne kritike od strane opozicije. Pre svega su negodovali zbog smanjenja koja se tiču poljoprivrede i šumarstva. Liga socijaldemokrata Vojvodine nije podržala predložene korekcije.

Branislav Bogaroški, šef poslaničke grupe LSV: „Privreda i poljoprivreda će snositi najveći teret rebalansa. Konkretno, na privredu se odnosi umanjenje od 42 odsto. Turizam, koji cće doživeti kataklizmu ove godine, 80 odsto smanjenje. Na politici zapošljavanja smanjenje za 61 odsto. Ako negde niste trebali da štedite, niste trebali da štedite u ova dva segmenta."

Pannon RTV/Óvári Dániel

Neke stranke su kritikovale izostanak rasprave o preduzetim merama tokom vanrednog stanja. Poslanička grupa „Alternativa za Vojvodinu" je bojkotovala sednicu.

Aron Čonka, predsednik, DZVM: „Ovaj rebalans budžeta ne uzima u obzir realnost, već samo sledi uputstva republičke vlade, a mi smatramo da je to velika greška, jer ne bi trebalo da sledimo to što neko diktira iz Beograda, već to treba prilagoditi vojvođanskim ljudima."

Pannon RTV/Óvári Dániel

Savez vojvođanskih Mađara je podržao rebalans budžeta. Nasuprot opoziciji, SVM smatra da su mere racionalne, i to u smislu jačanja privrede, stvarajući priliku da se brže dovede u red privredni zaostatak.

Ištvan Pastor, predsednik, Skupština Vojvodine (SVM): „Kompanije je relaksirao, rasteretio vladin paket mera, odlažući obavezu plaćanja doprinosa i poreza. To znači da će se budžetski prihodi realizovati u manjem obimu od planiranog. A ako su prihodi niži, onda se i na strani rashoda to mora uskladiti sa veličinom prihoda."

Pannon RTV/Óvári Dániel

U najvećoj meri su smanjena ulaganja koja se ostvaruju preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Tu spada uređenje fasada zgrada u Subotici, rekonstrukcija Pozorišnog trga u Novom Sadu, rekonstrukcija komunalne infrastrukture na Pančevu i obnova Gradskog stadiona u Zrenjaninu.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade (SNS): „To su četiri grada koja imaju dovoljno sopstvenih sredstava da mogu da ovaj naš deo, koji smo mi finansirali preuzmu na sebe. To je prvo, a drugo je da oni do početka maja nisu ni pokrenuli, započeli proceduru za dodelu ugovora i za početak radova."

Pannon RTV/Óvári Dániel

Na sednici je bilo reči i o pokrajinskim izborima. Na osnovu odluke, pored javnih beležnika, i oni koji rade u javnoj administraciji biće ovlašćeni da overavaju liste kandidata.

Vojvodina
Skupština APV
Ištvan Pastor
Branislav Bogaroški
Aron Čonka
Igor Mirović

Slične vesti

Najnovije

13:15, Frissítve: 16:41

Komemoracija Dana Svetog Ištvana u Tordi

U Tordi su se zahvalnom misom, osvećenjem novog hleba, svečanim programom i polaganjem venca na spomenik Svetog Ištvana, prisećali kralja osnivača Mađarske. Malo naselje u dijaspori jedno je od onih u srednjem Banatu koje ima njegov javni spomenik.
12:28, Frissítve: 16:48

U Srbiju vraćena ukradena slika

Slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" Vlaha Bukovca vraćena je u Srbiju. Delo hrvatskog secesijskog slikara ukradeno je pre 29 godina od kada je ukradena iz sporedne zgrade Muzeja Vojvodine u Čelarevu.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.