Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Kovid bolnica u Novom Sadu može biti otvorena 1. septembra

2021.08.03
17:18
2021.08.03
17:25
Forrás
Pannon RTV
Nova kovid bolnica u Novom Sadu biće završena do planiranog roka. Intenzivni radovi na sremskoj strani grada traju od kraja aprila, a bolnica može biti operativna već od 1. septembra.
Pannon RTV/Juhász Géza

Pre tri meseca, kada smo izveštavali o polaganju kamena temeljca za novu bolnicu, na licu mesta je još bila jedna prazna livada. Sada već tu stoje tri objekta sa više spratova. Spoljni radovi su u velikoj meri završeni, a intenzivno se obavljaju i unutrašnji. Planirano je da bolnica bude spremna za prijem pacijenata već početkom septembra.

Građevinske radove obavlja više od 400 radnika, dok su vodovodna i električna instalacija već postavljene. Na spoljnom delu rade na infrastrukturi i kanalizacionoj mreži.

Uroš Leskovac, arhitekta: „Tri glavna objekta koja trenutno možemo videti su intenzivna i poluintenzivna nega i centralna zgrada. Postoji sedam pomoćnih zgrada, počevši od portirnice koja se nalazi ovde, a pozadi će biti medicinski gasovi, kotlarnica, skladište, apotekarski magacin i kuhinja za distribuciju. Trenutno dakle radimo na svim objektima. Najbolje napredujemo sa tri glavne zgrade, jer su one najsloženije i najveće, pa smo na njih stavili akcenat. Ostali objekti su manje složeni i manjih su dimenzija, pa smo njih ostavili za kraj."

Pannon RTV/Juhász Géza

Radovi će biti završeni u roku od nekoliko nedelja, kako bi se mogle izvršiti i neophodne provere pred samo otvaranje. Od septembra će u gradu na obali Dunava više od stotinu novih zdravstvenih radnika brinuti o pacijentima kojima je potrebno lečenje.

Dr Olivera Ivanov, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo: „Ono što je veoma važno jeste da će kovid pacijenti, odnosno pacijenti sa korona virusom biti lečeni na jednom mestu, gde će dobiti sve neophodne dijagnostičke, terapijske i zdravstvene usluge. Bolnički kapacitet će biti zaista velik, odnosno biće tu intenzivna i poluintenzivna nega, sa ukupno 600 kreveta."

Po okončanju epidemije korona virusa bolnica će biti prebačena u opšti zdravstveni sistem. Novi Sad i njegova okolina imaju veliku potrebu za tim, jer se stanovništvo grada skoro udvostručilo u poslednjih deset godina, dok se kapacitet bolničkih kreveta nije povećavao.

Kovid
bolnica
Novi Sad

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.