Ugrás a tartalomra

Krenuo putnički saobraćaj na pruzi Subotica – Segedin

2023.11.28
11:39
2023.11.28
16:58
Forrás
Pannon RTV
Prva kompozicija krenula je u 5.19 časova iz Segedina. Među prvim putnicima bili su Janoš Lazar, mađarski ministar saobraćaja i dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika SVM-a. Putnički vozovi će na ovoj liniji saobraćati pet puta u oba pravca.

Dr Balint Pastor i Janoš Lazar u zoru su krenuli iz Segedina za Suboticu. Veliko interesovanje pratilo je polazak ove prve linije, jer je nakon dugog vremena ponovo postalo moguće da putnici vozom putuju između dva pogranična grada. Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara u svojoj objavi na društvenoj mreži je napisao da je rezultat tokom tri decenije zalaganja njegovog oca i SVM-u koji je vodio to što sada zajedno sa Janošem Lazarom putuje vozom na relaciji Segedin – Subotica.

Političari su obišli i železničku stanicu Reska. Putne isprave su pregledane u vozu. Putnici kažu da je ovo za njih istorijski trenutak, zbog toga im je bilo važno da putuju prvom kompozicijom.

Jutros u 06:14 časova ušao je na vremešnu palićku železničku stanicu motorni voz iz Subotice na putu za Segedinu. Tako su i Palićani mogli da se priključe putnicima koji su krenuli iz severnobačkog grada. Prvi voz i političare koji su bili u njemu na palićkoj Železničkoj stanici dočekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Bilo je putnika koji su već ujutru u 6 časova na palićkoj železničkoj stanici kupili kartu za voz  koji ide za Segedin. Za to vreme šef stanice je u savremeno opremljenom dispečerskom centru posmatrao kada stiže voz.

Nakon zadržavanja od svega nekoliko minuta, voz je već krenuo dalje. U međuvremenu, masovno su počeli da se okupljaju meštani kako bi sačekali voz mađaske kompozicije koji stiže iz Segedina sa ministrom Janošem Lazarom i dr Balintom Pastorom kao putnicima.

Goran Vesić je na palićkoj železničkoj stanici na mađarskom pozdravio svog resornog kolegu, Janoša Lazara.

Pozdravljam vas u Srbiji. Dragi prijatelji, dobrodošli na Palić. Danas je veliki dan za Srbiju i Mađarsku jer smo uspeli da obnovimo posle osam godina železničku liniju između Segedina i Subotice.

Ovo je voz prijateljstva i biće veoma koristan za građane koji žive sa obe strane granice, čulo se na konferenciji za medije. Janoš Lazar je u šali rekao da još nikada ovako rano nije držao konferenciju za medije bez kafe. Mađarski ministar građevinarstva i saobraćaja izjavio je da se Srbi i Mađari oslanjaju jedni na druge, kao što se Srbija i Mađarska oslanjaju jedna na drugu. Zbog toga je ovo pruga međusobne saradnje.

„Ovo je veoma značajno. I nikada ova pruga ne bi bila realizovana da se Ištvan Pastor, koji je nedavno preminuo, i koji je decenijama bio vođa vojvođanskih Mađara, nije zalagao za ovo, odnosno nije ovo planirao“ rekao je Janoš Lazar, ministar građevinarstva i saobraćaja Mađarske.

Janoš Lazar je dodao da imaju brojne nove planove, jer dok su drugi ministri gradili granice i podizali zidove, oni rade na tome da Srbi i Mađari mogu tešnje da se povezuju i da mogu da uklone granične prelaze.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice takođe je pozdravio ponovno pokretanje železničke linije.

„Ovo je veliki događaj za grad Suboticu i za celu Srbiju i Mađarsku. Posebno će ovo biti značajno za one građane koji žive tu na području Palića, Hajdukova, Bačkih Vinograda ili Šupljaka, jer to doprinosi jačanju veza između dva naroda, i boljoj povezanosti Segedina kao trećeg po veličini grada u Mađarskoj i Subotice koja je peti najveći grad u Srbiji."

Ovo je veliki dan za Subotičane, veliki dan za vojvođanske Mađare, istakao je dr Balint Pastor, privremeni predsednik SVM-a.

„Ova železnička pruga je pruga života, jer omogućava da možemo da živimo normalan život primeren 21. veku, omogućava da neko živi u Subotici, ili Paliću, ili na Hajdukovo i da radi ili uči, ili rešava svoje poslove u Segedinu, i da svakodnevno ovu razdaljinu može da pređe udobno, sigurno i brzo. Isto to može da se kaže i iz ugla onih koji žive u Mađarskoj“ rekao je dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara.

Svakodnevno će između dva pogranična grada saobraćati pet pari vozova.

Voz iz Subotice i ubuduće će saobraćati: 06:03, 07:37, 13:37, 16:37 i 19:37 časova. Iz Segedina svakog dana za Suboticu polazi u 05:19, 08:58, 14:58, 17:58 i 21:43 časova.

Vožnja traje u proseku sat i po. 

Cena karte u jednom pravcu košta 6,2 evra, odnosno 2.356 dinara, računajući po srednjem kursu to je 737 dinara. Deca do šest godina mogu da putuju besplatno, a u Mađarskoj do 15-te godine, a u Srbiji do 14-te godine za polovinu cene. Moguće je za dva evra kupiti kartu za bicikl.

Subotica-Segedin pruga
putnički saobraćaj
dr Balint Pastor
Stevan Bakić
Goran Vesić
Janoš Lazar

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije