Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Krompir dobro rodio – ako je zalivan

2020.06.03
17:39
2020.06.03
19:01
Forrás
Pannon RTV
Ratari u severnoj Vojvodini koji su zalivali, mogu da računaju na dobar rod krompira. Vremenske prilike sa malo padavina u velikoj meri mogu da smanje prinos.

Na pijacama se već uveliko može kupiti mladi krompir po ceni od 100 do 120 dinara.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Ukoliko proizvođač želi da početkom maja ponudi mladi krompir na pijaci, ona je potrebno da seme krompira već sredinom februara posadi u peskovito tlo. Ovakvo zemljište obezbeđuje isklijalim gomoljima stalnu toplotu, a dobro je i parcelu gde je posađen krompir folijom zaštititi od temperatura nižih od 15 stepeni. Sadnice krompira traže tlo bogato hranljivim materijama i dosta vode.

Proizvođači obilno zalivaju zemljište pod krompirom kako bi prinos po jutru bio od dva do 2,5 vagona krompira. Nedeljno im je potrebno 20 milimetara padavina. Međutim, na našem području prošle sedmice palo je svega pet milimetara kiše.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Gotovo svaka parcela sa krompirom u Nosi i Bačkim Vinogradima snabdevena je zalivnim sistemom. Uz odgovarajuće zalivanje jedan grm krompira može da odnese i preko kilogram roda.

Sabolč Kasap i njegova porodica iz Nose već gotovo deset godina gaje krompir. Ima oko dva hektara, a na jednom delu su rane sorte, pokrivene folijom. Veći deo zemljišta je kasni kormpir koji se sakuplja u jesen.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Sabolč kaže da osim opštepoznate bube zlatice, prskanje je neophodno i zbog oboljevanja od gljivica: „Velika štetočina je krompirova zlatica, koja godišnje ima dve generacije. Jedna je početkom juna, krajem maja, u zavisnosti od vremena, ako je toplije onda ih ima ranije. Ima još jedna generacije oko avgusta. Ovde je važno naglasiti da je potrebno poznavati životni ciklus štetočine, kako bi se moglo utvrditi vreme prskanja, jer sa dobrim poklapanjem jedno prskanje je dovoljno za jednu generaciju. Ukoliko se neko prerano štiti, onda mora da ponovi prskanje, a ako zakasni, onda će uslediti šteta."

Pannon RTV/Payeta Maurice

Na polju već traje skupljanje krompira. Nadničari skupljaju krompir po ceni od 250 dinara za sat, stavljaju ga u za to predviđene sanduke, koje se posle toga na licu mesta temeljno peru – tako stižu na pijačne tezge.

krompir
zalivanje
roda

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.