Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Krompir dobro rodio – ako je zalivan

2020-06-03
17:39
2020-06-03
19:01
Forrás
Pannon RTV
Ratari u severnoj Vojvodini koji su zalivali, mogu da računaju na dobar rod krompira. Vremenske prilike sa malo padavina u velikoj meri mogu da smanje prinos.

Na pijacama se već uveliko može kupiti mladi krompir po ceni od 100 do 120 dinara.

Ukoliko proizvođač želi da početkom maja ponudi mladi krompir na pijaci, ona je potrebno da seme krompira već sredinom februara posadi u peskovito tlo. Ovakvo zemljište obezbeđuje isklijalim gomoljima stalnu toplotu, a dobro je i parcelu gde je posađen krompir folijom zaštititi od temperatura nižih od 15 stepeni. Sadnice krompira traže tlo bogato hranljivim materijama i dosta vode.

Proizvođači obilno zalivaju zemljište pod krompirom kako bi prinos po jutru bio od dva do 2,5 vagona krompira. Nedeljno im je potrebno 20 milimetara padavina. Međutim, na našem području prošle sedmice palo je svega pet milimetara kiše.

Gotovo svaka parcela sa krompirom u Nosi i Bačkim Vinogradima snabdevena je zalivnim sistemom. Uz odgovarajuće zalivanje jedan grm krompira može da odnese i preko kilogram roda.

Sabolč Kasap i njegova porodica iz Nose već gotovo deset godina gaje krompir. Ima oko dva hektara, a na jednom delu su rane sorte, pokrivene folijom. Veći deo zemljišta je kasni kormpir koji se sakuplja u jesen.

Sabolč kaže da osim opštepoznate bube zlatice, prskanje je neophodno i zbog oboljevanja od gljivica: „Velika štetočina je krompirova zlatica, koja godišnje ima dve generacije. Jedna je početkom juna, krajem maja, u zavisnosti od vremena, ako je toplije onda ih ima ranije. Ima još jedna generacije oko avgusta. Ovde je važno naglasiti da je potrebno poznavati životni ciklus štetočine, kako bi se moglo utvrditi vreme prskanja, jer sa dobrim poklapanjem jedno prskanje je dovoljno za jednu generaciju. Ukoliko se neko prerano štiti, onda mora da ponovi prskanje, a ako zakasni, onda će uslediti šteta."

Na polju već traje skupljanje krompira. Nadničari skupljaju krompir po ceni od 250 dinara za sat, stavljaju ga u za to predviđene sanduke, koje se posle toga na licu mesta temeljno peru – tako stižu na pijačne tezge.

krompir
zalivanje
roda

Slične vesti

Najnovije

18:23, Frissítve: 18:30

Letnji kamp na Horgošu

Deca koja su poslednjih nekoliko dana provela u horgoškom Lovačkom domu, mogla su se oprobati u raznim igrama veština, radionicama i mnogim drugim programima koji su za njih organizovani pripremili.
16:13, Frissítve: 18:22

Zajedno tkali stari i mladi

U subotu prepodne u Mađarskom kulturnom centru na Paliću održana je Etno radionica tkanja, koja je realizovana u okviru projekta Colourful Cooperation (Raznobojna saradnja).
11:52, Frissítve: 17:57

Protesti u više gradova Srbije

U petak uveče građani ponovo su izašli na ulice u više gradova Srbije. U Beogradu su ponovo pokušali da uđu u zgradu skupštine, pa je došlo do sukoba policije i demostranata.

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.