Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic

Kroz Balkanski tok Srbija će dobiti gas po povoljnoj ceni

2021.07.30
17:28
2021.07.30
18:28
Forrás
Pannon RTV
U planu je da 1. oktobra krene isporuka ruskog gasa kroz Balkanski tok, od bugarske granice kroz Srbiju u pravcu srednje Evrope.

Na taj način i Srbija će doći do gasa izuzetno dobrog kvaliteta i po povoljnoj ceni. Potrebno je još samo da bude završena kompresorska stanica kod Velike Plane.

U budućoj kompresorskoj stanici radiće se filtracija, prečišćavanje gasa od mehaničkih primesa, sabijanje gasa i njegovo hlađenje kako bi dalje bio transportovan sa zadatim parametrima temperature i pritiska kroz magistralni gasovod do naredne kompresorske stanice.  Kompresorska stanica „Velika Plana" gradi se u okviru projekta izgradnje gasovodne mreže koja se proteže od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom – naglasio je predsednik Srbije.

„Bez ove kompresorske stanice i ovih 36 objekata, od kojih neke i ne vidimo, bez uređaja koji se nalaze pod zemljom, ne bi mogli da postignemo ujedinačeni pritisak gasa. Tokom transporta bio bi veliki gubitak, i ne bi ni mogli da transportujemo gas do severnih delova Srbije, do granice sa Mađarskom. Reč je o jednom ogromnom projektu, ukupna dužina gasovoda kroz Srbiju je 402 kilometra, koji su izgrađeni u izuzetno kratkom roku" rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Tanjug/Rade Prelic

Početkom ovog meseca „Srbijagas" i FGS mađarska gasna kompanija povezale su cevi Balkanskog toka, i sa tim je završen ceo tok gasovoda. Po planu bi trebalo od 1. oktobra da transportuju ruski gas ovim tokom sve do srednje Evrope. Ovaj projekat angažovao je 1.500 ljudi, trenutno je treće najveće gradilište u Srbiji, veća od ovoga su gradilišta „Beograda na vodi" i Moravskog saobraćajnog koridora.

U narednom periodu za Srbiju je veoma važno da obezbedi energetsku stabilnost. Aleksandar Vučić je izjavio da energetska sigurnost, obezbeđivanje hrane i finansijska sigurnost države su najvažniji zadaci za narednih 20 godina. Zbog toga je od izuzetnog značaja da država ima pristup gasu najvišeg kvaliteta i po najpovoljnijoj ceni.

„Što se tiče cene gasa, ona se formira na svetskom tržištu. Mi ćemo do njega dolaziti po značajno povoljnijoj ceni, od preko 100 dolara jeftnijoj, nego što je stvarna tržišna cena. To svakako treba imati u vidu i to sve zahvaljujući dogovoru  i sporazumu sklopljenom sa ruskom stranom" rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Tanjug/Rade Prelic

Tokom posete Velikoj Plani Vučić je govorio i o tome u kojim granama nedostaje najviše radnika. Rekao je da nedostaju tesari, mesari, da je nedovoljno građevinskih radnika jer je trenutno u Srbiji oko 80 hiljada ljudi angažovano na različitim građevinskim poslovima, rekao je predsednik Srbije.

balkanski tok
gas
Srbija

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.