Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Kuća od slame na Kelebiji

2019-09-05
17:46
Forrás
Pannon RTV
Učesnici umetničke kolonije Pozorišna družina „Letnji bioskop" rade samo sa prirodnim materijalima kao što je trska, blato, slama.

Rukovodilac gradnje Lehel Horvat kaže da ovakva kuća zimi greje, a leti hladi i nije ugroženija od požara od kuće od cigala.

Da li znate onu pesmu o kući sa trščanim krovom? Upravo takva nastala je na Kelebiji pod rukama spretnih umetnika. Za gradnju kuće, koja će biti dom umetničkoj koloniji, korišćeni su samo prirodni materijali.

Za gradnju ekološke kuće, osim trske upotrebljeni su i drugi prirodni materijali. Slama je osnovni sastojak zidova. Građevinski inžinjer koji rukovodi ovom gradnjom već sedam godina se bavi ovakvim načinima zidanja i po njegovom iskustvo sve više je onih koji traže gradnju kuća od slame.

„Osnovna ideja je da radimo samo sa onim što imamo. Jedno od osnova samodovoljnog načina života je i da se koristi ono što je na raspolaganju. U ovom slučaju smo na pesku, dakle, pesak je sjajan, les,  žuta zemlja, to možemo da donesemo. Njihova mešavina je vezivni malter, i slama, koje hvala bogu ima u izobilju u Vojvodini" kaže Lehel Horvat, građevinski inžinjer.

Stručnjak kaže da ne treba strahovati da je ovakvom objektu preti opasnost od požara, jer slama uvezana u blato ne može da gori. U gradnji kuće povezali su se i učesnici umetničke kolonije koji su na Kelebiju stigli iz Srbije i Mađarske.

„Na fakultetu sam učio o ekološkim tehnologijama, i želeo sam da i sam da radim sa njima, da ih isprobam u praksi, kako funkcionišu" kaže Mihalj Komar, građevinski inžinjer, Segedin.

Ideja o gradnji kuće od slame nastala je u glavi Deneša Debrija. Gradnja se odvija na umetnikovom prostoru.

„Želeli smo da spasimo 100 -150 godina staru ruševnu seosku kuću. Lehel je rekao ako ćemo već da skidamo krov, onda nastavimo. Tako je krenulo. Razgovarali smo šta će se desili ukoliko je proširimo slamom i tako smo ušli u to" kaže Deneš Debrei, umetnik.

Pozorišna družina „Letnji bioskop" postaće bogatija za novu, ekološku kuću u kojoj će ubuduće moći da stvaraju na otvorenom, u neposrednom okruženju prirode.

Kelebija
Pozorišna družina „Letnji bioskop"
ekološka kuća

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.