Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Kuća za ptice u centru Mihajlova

2021.05.09
17:20
Forrás
Pannon RTV
Nekoliko entuzijastičnih vlasnika sitnih životinja u Mihajlovu ovih su dana realizovali jednu zanimljivu ideju. Uz malo podrške i puno volonterskog rada, u centru sela su postavili kuću za ptice.

Za sada je u ovom volijeru od 2x4 metra smešteno deset parova papagaja – australijskih tigrica.

Pannon RTV/Lukács Attila

Ovom poklonu su se najviše obradovala deca. Vest se brzo proširila i od tada ispred kaveza uvek ima nekih radoznalih lica.

Ištvan Flaman: „Suština je da decu udaljimo od mobilnih telefona i računara, da ih ponovo izvučemo na otvoreno, u park. Evo, pošto je ovaj volijer u jednom prelepom parku, deca treba da se igraju jedni s drugima, a ne da se zabavljaju telefonom. Uz to što je zabavno, uzgoj sitnih životinja je takođe i velika odgovornost. Dakle, ako neko ima kućnog ljubimca kod kuće, njega treba svakodnevno hraniti, pojiti, i čistiti za njim."

Ideja za izgradnju kuće za ptice potekla je od jednog člana udruženja, koji je video volijer u jednom parku u Engleskoj.

Zoltan Horvat, predsednik Udruženja uzgajivača sitnih i ukrasnih životinja „Štraser", Mihajlovo: „Ako možete biti u Londonu, može i u Mihajlovu. I takav projekat smo sproveli u Mihajlovu. Bilo je prilično skupo. Nismo mislili da će koštati tako puno, ali hvala Bogu napravili smo. Sada su tu puštene australijske togrice, trenutno deset parova."

Pannon RTV/Lukács Attila

Papagaji su na novom mestu već mesec dana i već su se prilagodili. Ima mesta za još pet parova, ali u volijeri će biti i kineske i japanske prepelice. Imaju i jedan smeliji plan. Vremenom će pokušati da neke od njih puste na slobodu.

Ištvan Flaman: „Ovo je park, tu ima zimzelenih biljaka, a pošto je papagajima zimi najvažnije da mogu naći hranu, ako se pored njih postavi i jedna hranilica, oni će tu moći da borave bez problema. Štaviše, ako se na drva postave kutije i gnezda, oni će na otvorenom podizati i mladunce."

Pannon RTV/Lukács Attila

U Mihajlovu postoji duga tradicija držanja sitnih životinja. Ne nedostaje ni podmladak.

Arpad Viši: „I ja takođe držim, papagaje za sada ne, ali držim golubove, za sada bačkog goluba pismnošu."

Adrijan Farkaš: „Moji drugovi su takođe rekli kako je to dobro. I video sam ih kako se uvek zabavljaju, kako su veseli, idu na izložbe i malo rade, zabavljaju se. I to je bio razlog zašto sam se učlanio."

U selu se nadaju da će druga, manja kuća za ptice biti završena za Proštenje u Mihajlovu krajem septembra, i da će takođe uspeti da obnove i igralište.

ptica
Mihajlovo
p

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.