Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Kuda dalje posle osnovne škole?

2020-07-06
20:23
Forrás
Pannon RTV
U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.

Nekoliko njih je reklo da bi želeli da nastave školovanje u Medicinskoj srednjoj školi u Zrenjaninu. U tu obrazovnu ustanovu će ove godine primiti 30 đaka.

Nakon svečane ceremonije osmaka, povodom završetka osnovne škole, deca i roditelji naravno razmišljaju o tome gde nastaviti školovanje. Zoltan Kemiveš bi voleo da nastavi obrazovanje u Medicinskoj školi u Zrenjaninu, i to na mađarskom jeziku: „Moj plan je da kada završim četiri razreda, nastavim školovanje kako bih mogao postati lekar. Svi su mi rekli da je to lepo i dobro, samo su velika očekivanja i za to treba mnogo učenja. Ako to dostignem, inostranstvo će mi biti jedina prepreka nakon toga."

Jedna od najboljih učenica škole, Ksenija Vereski, takođe je zainteresovana za zdravstvenu profesiju: „Tužna sam, jer sam se navikla na ovdašnje ljude, običaje, navikla sam da tu živim, neću putovati, nikada nisam putovala tako puno, ali nadam se da ću se navići da živim u domu, biću sa prijateljima u istoj sobi. Naravno da će mi nedostajati i porodica, ali videćemo se svakog vikenda."

Devojke u Zrenjaninu čekaju u lokalnom internatu za devojke, a dečake u Katoličkom domu učenika Emaus u Mužlji. U ovom drugom ove godine mogu da prime 20 đaka - rekao je Stojan Kalapiš, župnik u Mužlji, direktor doma: „Čekamo upis dečaka. Kada dođu da upišu srednju, odnosno stručnu školu u Zrenjaninu, očekujemo ih da dođu ovde u dom, da i ovde odradimo upis i rezervaciju mesta."

U Medicinskoj srednjoj školi u Zrenjaninu je svake godine obezbeđeno dalje obrazovanje na mađarskom jeziku. Magdolna Martinov, pedagoškinja iz Zrenjanina: „Mađarski razred postoji u kontinuitetu, još od 2001-e, svake godine upisujemojedan razred na mađarskom jeziku, i to na obrazovnom profilu medicinskih sestara i tehničara. Konkurs je svake školske godine raspisan za 30 đaka, i u svakoj školskoj godini razred počinje školsku godinu u suštinski sa punim kapacitetom."

Đaci ovde dolaze na nastavak školovanja iz cele Vojvodine, a pedagozi se nadaju da će ih u budućnosti biti što više.

Debeljača
srednja škola

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije