Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Kukuruz slabo rodio, slaba je i cena

2021.09.20
15:15
2021.09.20
15:23
Forrás
Pannon RTV
U severnoj Bačkoj počelo spremanje kukuruza, poljoprivrednici kažu da godina nije bila dobra.

Počelo je spremanje kukuruza i na Šupljaku, mesni proizvođač Žolt Dukai kaže da će čekati sa prodajom jer će cena ići na gore. "Prošle nedelje smo spremili polovinu mog kukuruza. Još ga ne prodajem, jer imam dobru mogućnost skladištenja. Za sada čekam sa prodajom. Trenutna cena je 24 dinara, ali smatram da u odnosu na rod to treba da ide na više".

Dugotrajna suša i neravnomerne padavine su naškodile ovogodišnjem rodu, kaže Tibor Aladič. Prema rečima nakupca sa Šupljaka poslednjih godina vreme nije bilo povoljno za žitarice. Otkupna cena kukuruza je bila 14-15 dinara, a sada je tokom žetve već dostigla 24 dinara. „Što se prinosa tiče, mogu da kažem da je ova godina katastrofa i da jako liči na 2012. Možda je malo bolja od 2012. Statistika unazad za deset godina je takođe katastrofa. U odnosu na prošlu godinu je rod niži za 60-70 posto. Ako smo prošle godine imali 6-7 tona po jutru, onda smo sada oko 20-25. Trenutna cena kukuruza je 24 dinara, tolika je otkupna cena".

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Tibor Aladič je dodao da se ne može prognozirati da li će u sezoni cena kukuruza rasti ili padati. Kako kaže, povećanje se možda može očekivati u decembru ili početkom sledeće godine.

kukuruz
poljoprivreda

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:08

Mađarska nacionalna politika živi svoje zlatno doba

Zahvaljujući mađarskim novinarima u dijaspori, može se reći da mađarska nacionalna politika trenutno živi svoje zlatno doba - rekla je Katalin Sili na Konvenciji udruženja mađarskih novinara u dijaspori, koje je održano u mađarskom mestu Tengelic.
18:04, Frissítve: 19:37

Avantura prikupljanja smeća

Zagađenje reke Tise otpadom je veliki problem očuvanja prirode. Sa ciljem da se taj otpad ukloni, formirana je ekspedicija na reci Tisi pod nazivom "PET kupa".

Najčitanije