Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kulturni centar u Debeljači dobiće nove narodne nošnje

2020-10-30
16:16
2020-10-30
17:25
Forrás
Pannon RTV
Mađarsko kulturno-umetnički centar Debeljača dobiće nove narodne nošnje.

Članovi takođe pokušavaju organizovati ograničen broj aktivnosti u skladu sa merama tokom epidemije virusa korona. Zahvaljujući Fondaciji „Šandor Čori", lokalni hor će u narednom razdoblju moći da nastupa u narodnoj nošnji koja je karakteristična za ovo podneblje.

Lokalni folkloraši su zamolili krojačicu Eržebet Kovač iz Temerina da im sašije narodne nošnje. Tada je počela da obavlja posao koji nije nimalo lak. Sada ona izrađuje i nošnju za folkloraše iz Vršca i Debeljače.

"Pogledali smo stare slike, na kojim se najbolje može videti koja narodna nošnja je karakteristična za koju regiju, a ovde su i žene iz Debeljače donele starije fotografije i na njima se moglo videti da je i ovde nošnja bila duga, do članaka,  ni ovde nošnja nije bila skraćena, a i vrščani su takođe imali nošnju sa dugim suknjama i zanimljivo je videti kakve razlike postoje, čak i na tako kraćim udaljenostima, koliko su se boje i oblici nošnje razlikovali." rekla je Eržebet Kovač, krojačica iz Temerina.

Hor Mađarsko kulturno-umetničkog centra Debeljača svake godine nastupa na mnogim događajima širom Vojvodine. Uskoro će se predstaviti publici u novoj narodnoj nošnji karakterističnoj za ovo podneblje.

"Odeća će biti iste boje, ali za svakog pojedinca u različitim bojama, tako da u prošlosti nisu nosili jednobojnu haljinu, ali, bile su različite haljine, jer to nije narodna nošnja, već tradicionalna narodna odeća." rekla je Judit Kalanka, sekretarica.

Priprema novih narodnih nošnji sprovodi se uz pomoć konkursa. Kulturni savez vojvođanskih Mađara pomogao je u tome Mađarima iz južnog Banata.

„Fondaciji „Šandor Čori" finansira izradu narodne nošnje i omogućava da se kultura narodnog stvaralaštva u zajednici nesmetano odvija. Dakle fondacija „Šandor Čori" pri Ministarstvu za ljudske resurse, dakle ove organizacije iz mađarske, iz matice, ravnopravno šire svoju delatnost u celoj Panonskoj niziji i mađarskoj dijaspori, srećom, i ljudi iz Vršca i Debeljače podneli su vrlo dobre prijave na konkurs." rekao je Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara.

Aron Šutuš takođe je bio zadovoljan što se lokalni kulturni život, zahvaljujući podršci, značajno razvio.

Debeljača
kulturno

Najnovije

Najčitanije

Tragedija kod Bajmoka

Putnički automobil i voz sudarali su se jutros oko osam časova kod Bajmoka. U nesreći život je izgubila S.U. stara 31 godinu, iz Kikinde. Prilikom uviđaja nadležni su zatekli podignutu rampu.