Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Kulturno umetničko drutšvo „Petefi Šandor" u Maradiku obeležilo 70 godina rada

2021.12.05
17:13
2021.12.05
18:57
Forrás
Pannon RTV
Na svečanosti su nastupili članovi kulturnih društava iz mesta i okoline, kao i učenici lokalne osnovne škole.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Folklornu grupu u Maradiku za nastup je pripremio Ištvan Ali, koreograf narodnih plesova iz Feketića: „Imamo dva momka i četiri devojke i sa njima nije mogla da se napravi koreografiji sa kojom bi nastupili na „Đenđešbokreti". Bio sam malo lukav, i pokupio sam hor, tamburaše i sa njima sam mogao da napravim jednu veoma lepu koreografiju."

Pannon RTV/Bognár Róbert

Maradik je dijaspora dijaspore. Od dve hiljade stanovnika, njih oko 500 za sebe kažu da su Mađari. „Činjenica da je kulturno društvo opstalo 70 godina, pokazuje njegovu važnost i tradiciju, dakle, ovo društvo zaista ima veliki značaj" kaže Nikola Bradić, predsednik Saveta MZ Maradik.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Tokom 70 godina društvo je imalo brojne nastupe, ni jedan poziv nisu odbili – kaže Geza Berta, predsednik Društva. „Složni smo, jedni druge razumemo, disciplinovani i aktivni".

Pannon RTV/Bognár Róbert

Bez dijaspore, odnosno pograničnih utvrđenja ne mogu potom postojati ni većine – naglasio je Ištvan Šarkozi, predsednik Saveta za kulturu Mađarskog nacionalnog saveta koji je čest gost na programima Kulturnog-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku. „U svakoj mogućoj prilici potrebno je pomoći ovoj mađarskoj zajednici, kako duhovno, tako i materijalno. To čini i Mađarski nacionalni savet, to čine i lokalne samouprave, to čine i pokrajinski sekretarijati za obrazovanje i kulturu, kao i mnogi organi mađarske vlade."

 

Pannon RTV/Bognár Róbert

Poslednjih godina osnažila je folklorna grupa društva kao i tamburaši, a neprestano se uvećava i mešoviti hor. To daje osnova za tihu nadu. Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara kaže: „Večeras ovde u Maradiku možemo da osetimo da nemamo zbog čega da brinemo, već sa mnogo rada i ozbiljnog zajedništva, i zajedničkog rada možemo nastaviti da gradimo ono što su u proteklih sedamdeset godina svi mogli da nauče od meštana Maradika."

Nakon svečanog programa ugostili su sve prisutne.

Maradik
Aron Šutuš
Ištvan Šarkozi

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.