Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Farkas Andor

Kupci se žale na skupoću na pijacama

2019-02-17
20:14
2019-02-17
20:19
Veliki tržni centri odmamili su primamljivim akcijama kupce sa pijace, premda postoji bogata ponuda domaćih proizvoda.

Na subotičkoj Mlečnoj pijaci se može naći sve. Od sušenog voća, mešanog kiselog povrća, južnog voća, povrća poput krompira, luka, tikvi, do mesa...

Međutim, prodavci i mali proizvođači su nezadovoljni, kažu da se ne mogu nositi sa nerealnim sniženjima cena u tržnim centrima. Kupci se pak žale na skupoću. Neki kažu da je samo kupus relativno jeftin, a da za sve drugo treba da se duboko gurne ruka u džep. Jedan kupac kaže da se to i može očekivati tokom zime, sve je skupo, a posebno voće i tikve. Drugi kupac kaže da cene nisu u skladu sa platama i da je time sve rečeno jer je prosečna plata u gradu 200 evra.

Porodica Pinter započinje sezonu cvećem za 8. mart, već 20 godina zakupljuju stol na Mlečnoj pijaci. Vraćaju im se zadovoljni kupci, sada im nude svež luk za 100, cveklu za 60, a kelj pupčar za 300 dinara po kilogramu. Palićanka Ana Pinter kaže da je poskupljenje luka opšte jer u celoj državi vlada nestašica luka i krompira. Uskoro će stići rane salate i spanać, koji će već biti jeftiniji, a čim pristigne domaći spanać i ostalo povrće, sve će da pojeftini. Ana Pinter kaže da je razlog nestašice krompira delom suša, a delom to što se malo proizvodi, sve je manje proizvođača, a ima i kada zbog uvoza uopšte nije rentabilno da se gaji krompir. Proizvođači nisu zaštićeni, kao ni domaći proizvodi – dodaje ona. Što se tiče kupaca, njih mame veliki prodajni objekti, gde često roba ni nije jeftinija, samo onda kada su akcije, a mnogi su se i odselili tako da nema kupaca.

Krompir se prodaje po ceni od 60 do 100 dinara, šargarepa za 50, beli luk 80, pileće meso za 250 dinara po kilogramu. Gizela Đetvai iz Orahova kaže da je velika besparica, te da su velike akcije u prodavnicama.
Ponuda je inače bogata, ima i meda, jaja, mlečnih poizvoda, svinjskog i goveđeg mesa, ren je već stigao, sezonskog cveća i južnog voća. Uprkos velikoj ponudi ima malo kupaca na pijacama, iako se zna da se pravi domaći proizvod od sigurnog proizvođača iz sigurnog izvora nalazi na pijaci.  

pijaca
cene

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije