Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kurs za ronioce na Paliću

2019-11-09
20:55
2019-11-09
21:54
Forrás
Pannon RTV
Za ronioce i nastavnike ronjenja danas je održan seminar na Paliću. Na međunarodnom kursu učesnici su mogli da čuju o zdravstvenim aspektima sportskog ronjenja, kao i o snimanju filmova ispod vode.

Na svetu se godišnje snimi 10 hiljada dokumentarnih filmova. Od toga, pet do 10 odsto njih sadrži filmske kadrove na kojima se vide prizori ispod površine vode – kaže Miljan Vuksanović, autor ronilačkih filmova. Na palićkom seminaru između ostalog i on je održao predavanje o snimanju filmova ispod vode: „Ronioci najčešće snimaju filmove za ronioce. Sa ovim predavanjem voleo bih da postignem to da i oni koji nisu ronioci, počnu da prave filmove, da zajednu sa nama urone u novi svet. Ova vrsta pravljenja filmova je jedna potpuno nova filmska tehnologija. Mi, na primer, nemamo knjigu snimanja, nego plan filmskih kadrova."

Organizator seminara, subotički ronilačko sportski klub „Spartak" ima 70 članova. Osim sportskog ronjenja udruženje se bavi i obukom ronilaca. Članovi su ujedno i članovi civilne zaštite. Ovog januara oni su spasili jedriličara koji je upao u ledeno hladnu vodu Palića nakon što je pod njim popustio led na jezeru. Milan Pavković, instruktor ronilaca, i predsednik ronilačkog sportskog kluba „Spartak" ističe: „Ovakvi seminari služe za razmenu iskustava i mesto su napredovanja. Ove godine je trener hrvatskih ronilaca održao predavanje o apnei, odnosno o ronjenju na dah. Ovde je doktor Živković koji je održao temu o izboru ronilaca, a biće prisutan i docent dr Tomislav Stantić, iz subotičkog hiperbaričnog centra."

Ronioci iz Srbije inače učestvuju na međunarodnim takmičenjima iz ronjenja, ronjenju sa perajima, ronjenju na dah, podvodnom hokeju, podvodnoj fotografiji. I ove godine su uspeli da održe postavljeni svetski rekord u ronjenju na dah od 11 minuta i 45 sekundi.

ronilac
kurs
Palić
Miljan Vuksanović
Tomislav Stantić

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Vaspitačice vaspitačicama

Prvo stručno savetovanje mađarskih vaspitača u Vojvodini održano je kao događaj, koji su inicirali vaspitači.