Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Letnji kamp prstenovanja ptica na obali Ludaškog jezera

2021.07.20
17:01
Forrás
Panon RTV
Tokom nekoliko nedelja istraživanja, posmatraju se i prstenuju ptice selice. Cilj kampa je zaštita ptica selica i ruta, odnosno staništa koja koriste.

Cilj šestonedeljnog letnjeg prstenovanja ptica je što efikasnija zaštita ptica selica. Svaka ptica izvađena iz mreže dobija aluminijumski prsten sa jedinstvenim identifikatorom, odnosno proveravaju i stanje životinja. Mladi učesnici kampa mogu proširiti svoje ornitološko znanje.

Hana Sahin-Tot: „Bilo je perioda kada sam celu nedelju čekala vodomare, jer su mi oni najdraži zbog svoje boje. Zaista je dobro što u kampu mogu da vidim i uhvatim takve vrste ptica koje su mogli da posmatraju i negde drugde, i onda vam mogu reći o kakvim vrstama je reč, i to je zaista dobro."

Pannon RTV/Huszár Dániel

Šoma Severenji je već godinama stalni učesnik letnjeg kampa prstenovanja ptica. Kako je rekao, rado posećuje obalu Ludaškog jezera, srećan je što može ovde svake godine da se bavi pticama.

„Neprekidno učimo o pticama, latinska imena, određivanje, posmatranje, dakle uopšteno sve o pticama koje žive ovde oko trske. Ceo kamp je jedno veliko iskustvo."

Prstenovanje ptica prvenstveno služi u svrhu dobijanja što više informacija, a te informacije će se kasnije koristiti za zaštitu određenih vrsta ptica, rekao je Oto Sekeres, član Udruženja ljubitelja prirode „Riparia".

Pannon RTV/Huszár Dániel

„Naša primarna informacija je kojim putem se kreću tokom seobe, gde se zaustavljaju da bi se odmorili, gde su mesta za izleganje, gde su mesta za prezimljavanje. Kasnije, koji faktori tokom izleganja utiču na uspeh samog izleganja, da li postoje takvi negativni faktori koji utiču na njih tokom seobe i zbog kojih se ne mogu vratiti na mesto izleganja."

Kamp su zajednički organizovali Udruženje ljubitelja prirode „Riparia" i Javno preduzeće „Palić-Ludaš". Nakon letnjeg prstenovanja, ornitolozi će na jesen ponovo razvući svoje mreže, kako bi posmatrali i obeležili još neke ptice selice na tom području.

Ludaš
jezero

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.