Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Likovni konkurs u funkciji skretanja pažnje mladih na štetnost pušenja

2022.01.31
16:12
2022.01.31
20:31
Forrás
Pannon RTV
Povodom Nacionalnog dana bez dima, Zavod za javno zdravlje Subotica raspisao je likovni konkurs na koji je pristiglo 136 radova iz ukupno šest osnovnih škola.

Cilj konkursa je bio da mladi ljudi prepoznaju štetne posledice pušenja. Radovi Zenge Kozma su već više puta nagrađivani. Na ovom likovnom takmičenju je sada, kao učenica prvog razreda, zauzela treće mesto. „Nacrtala sam jednu sliku na kojoj je jedan čika koji dimi. U sredini je bio jedan veliki krug, u kome je bilo veselo, nezadimljeno mesto, a spolja sa druge strane veoma prljavo i zadimljeno mesto.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

David Arnoci je učenik Osnovne škole „Đuro Salaj. Na osnovu odluke žirija dodeljeno mu je prvo mesto. „Nacrtao sam jednu šumu, ali pola šume je bilo isušeno, odnosno prazna ptičja gnezda, a jedan čovek je pušio cigaretu. Druga polovina šume bila je puna voća, tu su drveća imala lišće, i tu je jdan čovek jeo voće i bavio se sportom. Nacrtao sam oblak i izrezao papirni novac, zalepio sam da se vidi koliko novca se može potrošiti na cigarete.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Prema rečima dr Nade Kosić Bibić, načelnice Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, deca su bila veoma kreativna i svi radovi su bili izvanredni. „Na konkurs je pristiglo zaista mnogo radova, ukupno 136. Prijavili su se učenici iz šest subotičkih osnovnih škola i jedne ustanove iz Hajdukova.

Pre dodele nagrada, dr Nada Kosić Bibić je prisutnima saopštila procenat pušača u Srbiji. Prema statistikama, u zemlji puši 2 i po miliona odraslih, što je oko trećine stanovništva.

pušenje
Zavodu za javno zdravlje
Subotica
Nada Kosić Bibić

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.