Ugrás a tartalomra
MTI/Szigetváry Zsolt

Lokalni izbori u Mađarskoj

2019-10-14
10:43
Forrás
MTI
Na jučerašnjim lokalnim izborima u Mađarskoj, partija na vlasti pobedila je širom zemlje, ali u više opština Budimpešte pobedu je odnela opozicija.

Opozicija će takođe dati i gradonačelnika čitave Budimpešte. Na izborima održanim u nedelju u gradovima, sedištima županija, većinom je pobedu proglasila vladajuća stranka, i u svih 19 županijskih skupština vladajući FIDES-HDNP (Hrišćansko-demokratska narodna partija) ima većinu.

Na osnovu 100 odsto obrađenih podataka za Budimpeštu najviše glasova, 50,86 odsto, dobio je Gergelj Karačonj, lider ujedinjene opozicije (Momentum, DS, MSP, Parbesed, LMP).

Iza njega sa 44,10 odsto glasova je Ištvan Tarloš dosadašnji gradonačelnik Budimpešte i kandidat FIDES-HDNP koalicije.

Ostali kandidati za poziciju gradonačelnika Budimpešte dobili su manje od pet odsto glasova.

Mađarska
izbori
lokalni izbori
Ištvan Tarloš
Gergelj Karačonj

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.