Ugrás a tartalomra
Pixabay/vlaaitje/illusztráció

Mačke zaražene virusom korona

2021.04.24
15:29
2021.04.24
15:34
Forrás
euronews
Istraživači pokušavaju da utvrde kakvu ulogu imaju kućni ljubimci u širenju virusa korona.

Virusom korona možemo da zarazimo i mačke – pokazalo je jedno škotsko istraživanje. Ispitivali su dva slučaja u kojima je vlasnik zarazio mačku. Naučnici Univerziteta u Glazgovu navode da su se obe mačke razbolele nakon što su njihove gazde dobile virus korona. Studija još nije potvrdila da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju bolesti, odnosno da kao domaćin ili rezervoar virusa doprinose daljem zaražavanju.

Vodeći rukovodilac ove studije kaže: „za sada je mala verovatnoća širenja sa životinje na čoveka, međutim, zaražavanje sa čoveka na čoveka i dalje predstavlja veliki rizik." Jedna od maca zaraženih virusom korona odneta je u veterinarsku ambulantu sa teškoćama u disanju, gde više nisu mogli da joj pomognu, zbog čega je morala biti uspavana. Na plućima su joj ustanovljeni simptomi virusne upale pluća.

Do sada su u Belgiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Hong-Kongu i Španiji registrovali domaće životinje zaražene novim virusom korona. 

koronavirus
mačke

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!