Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Mađari širom sveta danas obeležavaju svoj nacionalni praznik, Dan Svetog Ištvana

2019-08-20
16:30
Forrás
Pannon RTV
Kao i ranijih godina, centralna proslava je počela u Budimpešti svečanim podizanjem zastave i zakletvom mladih oficira.

Prisutnima se obratio predsednik Mađarske, Janoš Ader, podsećajući na događaje od pre tri decenije kada se Mađarska otvorila ka Zapadu. Prema njegovim rečima mnogi njihovi tadašnji snovi su za sada postali realnost: demokratija, višestranački sistem, sloboda izražavanja, pristupanja Evropskoj uniji, članstvo u NATO-u, dok neki od njih tek treba da se realizuju.

Ispred parlamenta je pre podne održana i vazdušna parada uz akrobacije pilota vojnih aviona i helikoptera.

Katonák eskütétele a Parlament előtti Kossuth téren

Mađari širom sveta obeležavaju ovaj dan, kao sećanje na Svetog Ištvana, kao utemeljitelja hrišćanstva u Mađarskoj i osnivača mađarske države.

Sveti Ištvan
Mađarska
Janoš Ader
Budimpešta

Slične vesti

Najnovije

15:34, Frissítve: 20:20

Ulepšava se škola u Bogarašu

Škola u Bogarašu je najmanja škola u opštini. Ukupno 16 dece uči ovde u kombinovanim odeljenjima, osim toga, ovde postoji i obdanište u koje trenutno dolazi četvoro dece.

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Izgorela porodična kuća u Bečeju

U ponedeljak u zoru u Bečeju se zapalila kuća porodice Janković koju su nedavno počeli da obnavljaju. U gradu se složno krenulo u akciju pomoći porodici.