Ugrás a tartalomra
kormany.hu/Selmeczi Kovács Ádám

Mađarska bogatija za novu zaštićenu prirodnu oblast

2020-03-31
20:15
Forrás
Pannon RTV
Ministarstvo poljoprivredne zaštitilo je površinu od oko 300 hektara Tati ostrva na Dunavu.

Zaštitom je moguće očuvati ostatke nekadašnjeg živog sveta porečja i vodenih površina izuzetnih vrednosti, močvarnih livada i šumaraka. Na prostoru se nalaze i zaštićene biljne vrste, poput livadske lincure ili barskog kostriša. Nedostupnost ostrvskog sveta obezbeđuje životne uslove i za crnu rodu, orla belorepana, prdavca i evropskog dabra.

Za gazdovanje zaštićenim prirodnim dobrom određena je uprava Nacionalnog parka „Duna-Ipolj" koja je proteklih godina preusmeravanjem 480 miliona forinti iz fondova EU, povratila vlažna staništa Tati ostrva koja se mogu videli u Rezervatu biosfere Piliši.

Mađarska
zaštita životne sredine
priroda
Dunava

Najnovije

17:15, Frissítve: 19:55

Vakcinacija u Senti se odvija bez prekida

Do sada je skoro 600 građana opštine Senta već primilo vakcinu protiv korona virusa. Vakcina se trenutno daje onima, koji su prilikom registracije izabrali kinesku vakcinu Sinofarm, odnosno onima, koji nisu izabrali ni jednog određenog proizvođača.

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.