Ugrás a tartalomra

Mađarska i Srbija postigle dogovor o bližoj turističkoj saradnji

2021.07.07
18:19
2021.07.07
18:35
Forrás
MTI
U cilju jačanja turističkih odnosa, Mađarska turistička agencija (MTA) i Turistička organizacija Srbije zaključile su u Budimpešti dugoročni sporazum o saradnji.

Sporazum su potpisali zamenik generalnog direktora MTA i vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije.

Prema sporazumu dve organizacije će se predstaviti zajedničkim programima i rutama, između ostalog i na ruskom i kineskom tržištu. Cilj dokumenta je razvijanje odnosa između dve zemlje i na taj način ubrzavanje oporavka međunarodnog turizma.

Turizam je jedan od pokretača mađarske ekonomije, koji je pre krize davao 13 odsto BDP-a. To je rezultat sektorskog ulaganja. Turizam zasnovan na podacima predstavlja sadašnjost, a u Nacionalnom turističkom centru za obradu podataka, koji je sa radom počeo 2019.godine, raspolažu sa dnevnim informacijama o 39 hiljada smeštajnih objekata, pomoću kojih se mogu donositi odluke zasnovane na podacima.

Srbija je 2020. godine popravila svoju poziciju za 8 mesta, i trenutno se nalazi na 16. mestu rang liste. Srpski turisti posebno vole Segedin i banjska kupališta, kao što su Morahalom, Mako i Đula. Prošle godine, u Segedinu i njegovom okruženju, Srbija je bila druga najvažnija zemlja posle Rumunije – navodi se u statistici MTA.

Marija Labović vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije je govorila o tome da se dve države međusobno pomažu kroz razmenu iskustava, nadalje pružaju podršku prekograničnim inicijativama i projektima. Posle krize se uspeh može postići samo zajedničkim radom i saradnjom - rekla je ona.

turistička
saradnja
Srbija
Mađarska

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.