Ugrás a tartalomra
Szerbia Külügyminisztériuma

Mađarska je jedan od ključnih partnera Srbije

2022.05.16
17:57
Forrás
Pannon RTV
A njena jasna podrška, na evropskom putu zemlje, je od ogromnog značaja - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom u Briselu.

Dva ministra su razgovarala o regionalnim i geopolitičkim pitanjima, sa posebnim akcentom na uticaj ukrajinske krize na dve zemlje. Selaković se zahvalio Mađarskoj na razumevanju, kada su u pitanju nacionalni interesi Srbije. Dva ministra su razgovarala i o razvoju dijaloga između Beograda i Prištine.

Szerbia Külügyminisztériuma

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto je izjavio da je Srbiju već juče trebalo primiti u Evropsku uniju. Želja za širenjem u NATO-u je u poslednje vreme vidno porasla, a sada je vreme da i EU na sebe preuzme to raspoloženje - naglasio je mađarski šef diplomatije.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine, Mađarska: „Pre svega, treba priznati da je Srbija ključna zemlja, da Srbija može da garantuje stabilnost, mir i razvoj na Zapadnom Balkanu, ako Srbija ne bude integrisana, onda će uticaj na Zapadnom Balkanu biti prilično ograničen i postoje mnogi koji pogrešno shvataju Srbiju. Mnogi smatraju da je pozitivan odnos prema EU u Srbiji prirodan i da je oduvek bilo tako. Ali nije. Sadašnje rukovodstvo Srbije je veoma naporno radilo na tome da srpsko društvo postane pristalica integracije. Ne smemo ih otuđiti od sebe. Mislimo da je Srbija već sada spremna za pridruživanje, već sutra bi mogla biti primljena. To je trebalo da se uradi juče, ali još uvek možete da se primi sutra."

Nikola Selaković
Peter Sijarto
Srbija
Mađarska
Evropska Unija

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.