Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Mađarska je ove godine u ilegalnom prelasku granice uhvatila 34 hiljade lica

2020-11-18
11:06
Forrás
Pannon RTV
Ove godine je uhvaćeno 34 hiljade lica u ilegalnom prelasku granice, ili preko dva puta više nego prošle godine – rekao je viši savetnik mađarskog premijera za bezbednost.

Đerđ Bakondi je u programu M1 dodao da su vlasti pokrenule sudske postupke protiv 365 krijumčara ljudi, što je više nego za tri poslednje godine zajedno. „To znači da je ova vrsta trgovine i dalje u porastu, sistem kažnjavanja to rešava, i često se pokazuje da je reč o trgovcima ljudima iz inostranstva" – objasnio je. Dodao je da trgovci ljudima migrante najviše nose ka austrijskoj ili slovačkoj granici. Naglasio je da se ne smanjuje broj migranata koji žele da uđu u EU, i da to pokušavaju naročito preko Grčke, odnosno Srbije. „Ilegalna migracija od 2015. godine pritisak građane Evrope i uzrokuje ozbiljne aktivnosti u oblasti javne bezbednosti i terorizma, ugrožava javnu bezbednosti" – rekao je viši savetnik. Đerđ Bakondi je za emisiju „Dobro jutro Mađarska!" na Košut radiju rekao i da je broj migranata porastao na sve tri migracijske rute: osim na balkanskoj, postoje značajne aktivnosti i na španskoj i italijanskoj ruti.

granica
migrant

Najnovije

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.