Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

„Mađarska je posvećena proširenju Evropske unije"

2021.09.24
18:52
2021.09.25
16:43
Forrás
Pannon RTV
Predsednik Skupština AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije Elvira Kovač takođe su učestvovali na Konferenciji predsednika parlamenata država jugoistočne Evrope i zemalja Višegradske grupa u Budimpešti.

Učesnici konferencije su potpisali zajedničku deklaraciju kojom su potvrdili svoju predanost proširenju Evropske unije i ubrzanju integracija jugoistočne Evrope u Evropsku uniju.

Pannon RTV

Ova konferencija je već deseta, održva se svake druge godine, a to je važno jer znači kontinuitet - rekao je Ištva Pastor. Predsednik Skupština AP Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara je dodao kako će ova konferencija širiti svoju posvećenost integracijama područja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i to će uvek kontinuirano ponavljati.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine: „Danas je ovaj glas jači nego pre nekoliko godina, jer su ovde predsednici parlamenata zemalja Višegradske grupe, a danas na ovoj konferenciji prisustvuje i komesar za proširenje,odnosno već drugi put je ovde i mađarski premijer. Mađarska je vrlo, vrlo posvećena u tom pogledu, kao što znamo, pa je stoga važno da se, u interesu doslednosti, ove konferencije uvek iznova jačaju, te da svi zahtevi, glasovi, očekivanja predstavljaju na zajedničkoj platformi i budu jači."

Pannon RTV

Na konferenciji su učestvovali oni koji podržavaju evropske integracije Zapadnog Balkana, rekla je Elvira Kovač. Proces pristupanja se usporio, zbog čega moramo raditi zajedno i pomagati jedni drugima na putu ka EU, dodala je potpredsednica Narodne skupštine R. Srbije.

Elvira Kovač, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije: „Ovo je deseti put da se sastaju predsednici parlamenata jugoistočne Evrope, ali s druge strane, sadržaj je pre nekoliko godina proširen Višegradskom četvorkom, koja je zaista najglasniji zagovornik i pobornik proširenja unutar Evropske unije, unutar država članica Evropske unije, uključujući Mađarsku. Jasno je da su se zapravo sastali oni koji žele da se proces proširenja nastavi, pa čak i ubrza, a to je ujedno i glavna poruka završne deklaracije koju smo na kraju usvojili."

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

U zajedničkom saopštenju učesnici konferencije takođe su naglasili pravo parlamenata svih zemalja kandidata za članstvo na učestvovanje u dijalogu o budućnosti Evrope i pozvali države članice da rade na ubrzanju proširenja. Istovremeno, potpisnici pozivaju Evropsku uniju na veću solidarnost prema jugoistočnoj Evropi u borbi protiv epidemije korona virusa i podržavaju načelo svakome prema zasluzi u slučaju država kandidata za članstvo. Potpisnici dokumenta zatražili su od predsednika mađarskog parlamenta da izjavu pošalje nacionalnim parlamentima Evropske unije i čelnicima institucija Evropske unije.

Ištvan Pastor
Elvira Kovač

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:08

Mađarska nacionalna politika živi svoje zlatno doba

Zahvaljujući mađarskim novinarima u dijaspori, može se reći da mađarska nacionalna politika trenutno živi svoje zlatno doba - rekla je Katalin Sili na Konvenciji udruženja mađarskih novinara u dijaspori, koje je održano u mađarskom mestu Tengelic.
18:04, Frissítve: 19:37

Avantura prikupljanja smeća

Zagađenje reke Tise otpadom je veliki problem očuvanja prirode. Sa ciljem da se taj otpad ukloni, formirana je ekspedicija na reci Tisi pod nazivom "PET kupa".

Najčitanije