Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Mađarska jela kuvana su u Titelu

2021.09.26
19:51
2021.09.26
20:59
Forrás
Pannon RTV
Na Danu mađarske kuhinje, koji je po četvrti put održan u Titelu, učestvovale su 22 kulinarske ekipe.

U organizaciji lokalnog mađarskog kulturnog društva učesnici su odmerili snage u kuvanju mađarskih jela, održana je promocija rakija i kolača, ali i predstavljeni ručni radovi.

Pannon RTV/Lukács Attila

Mađarske pesme orile su se obalom Tise u Titelu. U naselju koje broji četiri i po hiljade stanovnika, živi oko 300 Mađara. Pre četiri godine u Titelu je formiran Mađarski kulturni centar koji nastoji da okupi ovu malu zajednicu.

„Iz Skorenovca, Debeljače, Temerina, Kikinde, Sentmihalja, Mužlje, Loka, Budisave – izvinjavam se ukoliko sam nekoga izostavila. Cilj mi je da ove Mađare povežemo na neki način, i da tamo gde živimo pokažemo da ako nas ima i šačica, da postojimo, da smo tu" kaže Magde Latinkić, predsednica Mađarskog kulturnog centra u Titelu.

Pannon RTV/Lukács Attila

Gost manifestacije bio je Jene Hajnal, koji je kao predsednik Mađarskog nacionalnog saveta uverio titelske Mađare u podršku.

„Mnogi su primili dvojno državljanstvo, mnogi su zahvaljujući tome i otišli, ali uvek je ovde ostala nada. Ostala je nada u, iz mađarskog ugla veoma čuvenom i značajnom srednjevekovnom naselju, da kada čovek ovde dođe, uvek oseća da je odgovoran da treba češće i  u većem broju ovamo da dolazi" rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Pannon RTV/Lukács Attila

Na ovakvim susretima nije bitno takmičenje, već druženje, okupljanje, upoznavanje. Sve ono što je sada potrebno ljudima.

„Ekipa „Remus"-a učestvuje na Danu mađarske kuhinje u Titelu, jer i Titel dolazi u Mužlju i dobri smo prijatelji. I što je važno, reč je o mađarskoj naciji, o mađarskim danima" kaže Šandor Koso, član udruženja za negovanje starih običaja „Remus" iz Mužlje.

Pannon RTV/Lukács Attila

Gosti stižu i iz jednog od najjužnijih mađarskih naselja. To nije slučajno jer je i Skorenovac poznat po danu mađarske kuhinje.

„Ovo je dobar običaj jer se okupljamo kao Mađari. Naravno, ima ovde i Srba. Ovako mislimo jedni na druge i nastojimo da pokažemo šta volimo da kuvamo. Važno je ovo okupljanje" kaže Iren Gašpar, članica Kulturnog društva „Petefi Šandor" iz Skorenovca.

Mađari u Titelu već retko govore na maternjem jeziku. Mađarski jezik čuje se tek u nekoliko porodica. U naselju već više od četiri decenije nema nastave na mađarskom jeziku. Odnedavno drže časove negovanja maternjeg jezika.

Titel
Mađari
Mađara
jela

Najnovije

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.