Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mađarska: rekordan broj glasača iz Vojvodine

2022.04.04
15:36
2022.04.04
20:05
Forrás
Pannon RTV
Na izborima za parlament Mađarske od glasova pristiglih poštom, 20 odsto su bili glasovi dvojnih državljana iz Vojvodine – rečeno je danas u Budimpešti na konferenciji „Izbori u Srbiji – mađarske veze".

Na konferenciji su Ištvan Pastor i Janoš Arpad Potapi izneli do sada poznate rezultate izbora.

Pannon RTV

Od nedelje uveče SVM nije broj, već politički mandat – rekao je Ištvan Pastor u Budimpešti na konferenciji koja je bila posvećena do sada poznatim izbornim rezultatima. Predsednik SVM-a je istakao da Srpska napredna stranka i SVM imaju većinu od 126 poslanika, a da SVM računa na šest mandata u Narodnoj skupštini Srbije.

Ištvan Pastor je povodom parlamentarnih izbora u Mađarskoj istakao da je rekordan broj birača iz Vojvodine predao svoj glas.

„U Generalni konzulat Mađarske u Subotici vraćeno je 78,4 odsto od pristiglih biračkih omota. Ova brojka daleko nadmašuje mađarske podatke o izlaznosti. Ljudima je bilo važno da učestvuju na izborima, to se videlo i sinoć u Budimpešti, na iščekivanju rezultata izbora. Tako smo doživeli ovaj rezultat kao svoj rezultat, kao rezultat kojem smo mi doprineli."

Pannon RTV

Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku istakao je da pobeda Fides - HDNP koalicije u velikoj meri može da se zahvali i Mađarima izvan granice, jer dok je 2018. godine njih 378.449 bilo registrovano za parlamentarne izbore, ove godine ih je znatno više, registrovano je 456.129 birača.

„Istakao bi tri generalna konzulata, u Mijerkureja Čuku, u Klužu i u Subotici. Iz njih je pristiglo najviše pisama sa glasovima. Tradicionalno, vojvođanski Mađari, mađarstvo Bačke, Banata i Srema imalo je veoma lepe rezultate."

Pannon RTV

Ištvan Pastor je na skupu istakao da se kampanja odvijala uz saradnju jer su Fides - HDNP podražavali SVM, dok je SVM podržavao Fides – HDNP. Životno, suštinsko pitanje je za SVM bilo da Fides – HDNP ostanu na vlasti – rekao je predsednik SVM-a. Izbori za mađarski parlament, kao i za izbori za skupštinu Srbije i predsednički izbori ostvaruju se u skladu sa našim očekivanjima – istakao je političar.

izbori
Ištvan Pastor
Arpad Janoš Potapi

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:14

Ne odlaze dok ne dođe do napretka u pregovorima

Subotički traktoristi i dalje uporno nastavljaju borbu za ispunjenje svojih zahteva, a noć su proveli u blizini Gradske kuće. Poljoprivrednici očekuju povoljan razvoj situacije i napredak u pregovorima, a do tada se neće pomerita sa svojih sadašnjih
16:39

U Kini otkriven novi virus

Pretpostavlja se da je virus, koji izaziva, između ostalog, povišenu temperaturu, umor, kašalj, gubitak apetita i bolove u mišićima, prešao na ljude sa životinja.
19:12

Nakon Kolumbije pravac Minhen

Sa takmičenja u bacanju koplja U-20 na svetskom prvenstvu organizovanom u Kolumbiji Adriana Vilagoš iz Malog Iđoša kući se vratila sa zlatnom medaljom. Bacačica koplja ponovo nastupa sledeće nedelje na EP za senione u Minhenu.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.