Ugrás a tartalomra
Pixabay/733215

Mađarska slavi – prikupili smo glavnije programe vikenda

2022.08.19
16:21
Forrás
Pannon RTV
Ovog vikenda na 12 lokacija u Budimpešti zainteresovane očekuje festivalska atmosfera, scenske i ulične produkcije, izložbe, vizuelni umetnički performansi, porodični i dečiji programi u okviru niza državnih manifestacija za Dan Svetog Ištvana.

Državna počast i ceremonija inicijacije oficira biće održana prema prvobitnim planovima u subotu ujutru sa početkom u 8.00 časova, ali će, prema odluci stručnjaka Mađarskih odbrambenih snaga vazdušna parada planirana za 9.00 časova biti otkazana zbog očekivanih nepovoljnih i neizvesnih vremenskih uslova.

Svečani govor predsednice Republike Mađarske Katalin Novak počinje u 10.15 časova na Trgu Svetog Ištvana u Sekešfehervaru. Orden Svetog Ištvana Mađarske biće uručen u palati Šandor u 14 časova.

Povorka „Sveta Desna" počinje u 17 časova u okolini bazilike Svetog Ištvan. Svetu krunu će posetioci moći da pogledaju u periodu od 10 do 18 časova u Parlamentu.

Kulturni i gastronomski programi očekuju zainteresovane na nekoliko lokacija u gradu, uključujući i Festival ulične muzike i „Food Truck Show" na trgu Slobode, „Sabadret" festival na trgu Eržebet, Ulica mađarskih ukusa na bazaru u bašti tvrđave, Festival zanata u Budimskoj Tvrđavi, Retro zabava u Tabanu i koncerti „Road Movie Live"-a na keju kod Tehničkog i Ekonomskog fakulteta.

Vrhunac manifestacije biće vatromet, kojem se zainteresovani mogu diviti 20. avgusta od 21og časa na donjem i gornjem Budimskom i Peštanskom keju. Međutim, zbog nepovoljnih vremena uslova može biti i odloženo – odluku o tome doneće operativni štab sutra u podne.

Dan Svetog Ištvana
Budimpešta

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.